Guriev-servies
winterpaleis-statietrap
De Porceleyne Fles:
'Blossom Panache',
2017

Blossom-Panache



btn vooruit
lees verder, klik op pijl
btn home
achteruit
PZH-Het-Loo-transp
Emma-Rozenburg

Blossom Panache

Tijdens Winterpaleis Het Loo stond voor het eerst Blossom Panache te bewonderen, het splinternieuwe servies dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima dit jaar in gebruik namen voor officiële ontvangsten.
Blossom Panache werd speciaal ontwikkeld door De Porceleyne Fles in samenspraak met het koninkijk paar. Zoiets is natuurlijk een geweldige opsteker voor de aloude Delftse fabriek. Behalve dat zo’n aanschaf op zich een gebeurtenis van belang is, gaat er ook een enorme wervende kracht van uit. De Porceleyne Fles staat plots weer midden in de belangstelling en menigeen die plannen heeft voor een nieuw servies zal de catalogus van de firma inzien. Welke fabriek zou hier niet blij mee zijn?.


Pla
Rozenburg:
koffieservies van
koningin-Moeder Emma,
collectie en foto:
Gemeentemuseum Den Haag

Servies Het Loo van Plateelbakkerij Zuid-Holland

Ergens tussen 1878 en 1890 kocht koning Willem III voor zijn tweede echtgenote, koningin Emma, in Parijs een mooi cadeau. Het was een wit porseleinen servies ‘gedekt met Kroon’, met vergulde rand en ornamenten waartussen groene ranken slingerden, daarbij de woorden “het Loo” omstrengelend. Emma was er blij mee en ook haar dochter koningin Wilhelmina zag het graag op tafel staan.
Lees verder over servies Het Loo.

 

Winterpaleis Het Loo

Op 16 december 2017 opende voorlopig voor de laatste keer Winterpaleis Het Loo. Met ingang van 7 januari 2018 is de tentoonstelling ten einde. Het museum is sindsdien gesloten voor een grootscheepse renovatie waar het ongetwijfeld straks nóg mooier en ruimer uit tevoorschijn komt. Maar de prachtig gedekte tafels in een paleis in kersttooi gaan we voorlopig even missen. Vlak voor 'sluitingstijd' zijn wij nog snel een kijkje gaan nemen.



Plateelbakkerij Zuid-Holland:
saladeschaal servies 'Het Loo'
begin 20e eeuw
Keizerlijke Porselein Manifactuur
St. Petersburg:

Guriev-servies
Koninklijke Verzamelingen
Den Haag

Statietrap
tijdens Winterpaleis Het Loo
foto courtesy Museum Het Loo
2017


Rozenburg

‘Liefde voor het koningshuis loopt als een rode draad door de geschiedenis van de Haagse fabriek.’ lezen we in het boek Rozenburg, Plateel uit Haagse Kringen. Blijkbaar kwam de liefde van twee kanten want veel Rozenburg eierschaalporselein vond zijn weg naar de Oranjes. Vooral koningin Emma blijkt een fan te zijn geweest. Ze ondersteunde de onderneming en kocht er menig kostbaar serviesje. Lees verder over het eierschaalporselein van koningin Wilhelmina en koningin-moeder Emma.

logo
W

discreet?

Het is goed bekend dat op de koninklijke tafels porselein glansde van Sèvres, Limoges en KPM , maar stonden daar vóór Blossom Panache nog andere serviezen die gemaakt waren door Nederlandse producenten? En zo ja, hoe kwamen die daar? Waren het geschenken? Kochten de leden van het Koninklijk Huis ze zelf ? Waren de producenten dan discreet? Zwegen ze of bazuinden ze het rond dat hun keramiek koninklijke afnemers had? Serviezendomein kijkt terug vanaf 1900, een jaar voor het huwelijk van koningin Wilhelmina en prins Hendrik, en probeert een beeld te krijgen van de Nederlandse serviezen die op koninklijke tafels staan en hebben gestaan.

Nederlandse serviezen

op koninklijke tafels


 




 

laatste editie

eerdere edities

alle onderwerpen

overzicht serviezen

serviezendomein.nl

wij zoeken

een link naar

home

english