Amphora
Het werk van Van der Hoef is ook bij De Woning geen kaskraker geworden. Impliciet houdt Van der Hoef de firma medeverantwoordelijk voor het uitblijven van succes. Hij neemt vanaf 1908 ook opdrachten aan van Amphora in Oestgeest, en daar komt de zaak wel op gang:
Maar ‘t waren eerst Sillevoldt en Perelaer van Amphora, die er eens een goeie schop aan gegeven hebben. Die hadden durf, die lui. En daarvoor ben ik toen verder gaan werken, allerlei ontwerpen gaan maken. – Eetserviezen en al dat gerei ontstond, vazen, beeldjes.
uit: Artistiek Weekblad, 1e jrg, nr.5 (19-3-1910)
Haga
Voor Haga (1904 – 1907) in Purmerend heeft hij eveneens aardewerk ontworpen.
Het servies hiernaast is voor Haga gemaakt. Het auteursschap ligt niet voor 100% vast. Van Haga is het archief geheel verloren gegaan.
Het vertoont evenwel zoveel verwantschap met ander werk van Van der Hoef dat we gevoegelijk mogen aannemen dat het van zijn hand is.
Slechts 1 gesigneerd object dat Van der Hoef voor Haga maakte is in Nederland bewaard: De melkset die nu bewaard wordt in het Stedelijk Museum te Amsterdam.
Voor het volk!
Bijna vanaf het begin kende de Woning financiële problemen. Het lukte nauwelijks de producten goedkoop te produceren en als dat al lukte dan nog was het maar de vraag of de consument er aan wilde. De Woning gaf zich niet zo maar verloren. Ze ronselde vooraanstaande linkse politici om sponsors te winnen. Immers, het kwam het volk ten goede.
In 1913 wordt de firma opgeheven. Ze waren – waarschijnlijk noodgedwongen - hun idealen inmiddels niet meer trouw. De Woning had zich er bij neer gelegd dat hun winkel niet door arbeiders maar juist door de elite werd bevolkt. De prijzen waren navenant gestegen. Zelfs dit opportunisme mocht niet baten.
Plateelbakkerij Zuid-Holland
Zoals gezegd, Plateelbakkerij Zuid-Holland realiseerde een deel van het serviesgoed dat Van der Hoef voor De Woning heeft ontworpen. Hij heeft ook rechtstreeks voor Zuid-Holland gewerkt. Hij maakte serviesgoed en plastieken. Het werkverband was van korte duur, maar de productiviteit was er niet minder om.
Zuid-Holland voerde een van zijn beste serviesontwerpen uit: de '4000', afgebeeld op de volgende pagina.
De Woning
De Woning was één van de eerste modern interieur firma’s in Nederland. Ze verkochten de ‘design'-meubels en -objecten van die tijd en lieten die bovendien zelf maken. Vele ontwerpers van naam hebben voor de Woning gewerkt waaronder Chris van der Hoef. Het was vooral serviesgoed dat hij voor hen ontwierp. De productie hiervan werd uitbesteed aan fabrieken als De Sphinx in Maastricht en plateelbakkerij Zuid-Holland in Gouda.
Het socialistische ideaal dat de producten voor iedereen betaalbaar moesten zijn resulteerde in simpele, maar daarom niet minder fraaie onwerpen, die zoveel mogelijk met de machine moesten worden uitgevoerd .
De Woning
De Amstelhoek had niet het succes gebracht waarop Van der Hoef hoopte. Tijd voor een nieuwe poging:
Ik ging met al mijn hebben en houwen over naar Penaat en Eisenlöffel, die “De Woning” in elkaar gedraaid hadden. Daarvoor ben ik toen gaan werken. Wat beeldjes ook. Dat ging wat beter toen.
Chris van der Hoef, pagina 3
De Woning, Amphora, Zuid Holland en Haga