1616 Arita
Ontwerper en artistiek directeur van de Momota Touen Corporation, Teruhiro Yanagihara, ontwikkelt op basis van het oude vakmanschap een nieuwe lijn in porselein en brengt deze op de markt onder de naam 1616 Arita. Ambachtslieden met hun eeuwenoude kennis en tradities buigen zich sinds enkele jaren ook over hedendaags design. Moderne producten maken ze, voor alledaags gebruik, maar wel van hoge kwaliteit.
Waterblauw, oranjerood...
Met de van hen bekende grondigheid gaan de ontwerpers aan de slag. Ze betrekken een woning in Japan en bestuderen de Japanse kunst en vormgeving. Ze raken gefascineerd door kleuren die in de Japanse kunst zo een belangrijke plaats innemen als waterblauw, lichtgroen, okergeel en oranjerood. Deze kleuren vinden we dan ook terug in hun ontwerpen, vaak gecombineerd met de natuurlijke grijs-witte tint van het porselein.
Colour porcelain wordt in Nederland geïntroduceerd tijdens de Dutch Design Week 2012 in Eindhoven. Scholten & Baijings verovert er meteen de 'Dutch Design Award' mee in de categorie ‘product’.
Enorme opdracht
De opdracht die ze van de firma krijgen is enorm: Drie uitgebreide serviezen in verschillend formaat en met uiteenlopende uitstraling; daarnaast een range van attributen als kandelaars en schalen.
Gemalen steen
In 1616 ontdekte de Koreaanse pottenbakker Yi Sam-Sam-Pyeong dat rond het stadje Arita op het eiland Kyushu grondstoffen in de bodem zaten waarmee je porselein kan maken van uitstekende kwaliteit. Het hoofdbestanddeel daarvoor is bijzonder genoeg geen klei, maar een steensoort die heel fijn wordt vermalen. Zijn ontdekking luidt het begin in van de Japanse porseleintraditie. Nog steeds weten de vaklieden daar het hoogste niveau te handhaven zowel wat betreft de kwaliteit van het materiaal als van de decoratieschildering. Aan deze combinatie heeft Arita haar faam te danken.
Een eer
Het duo Scholten & Baijings ervaart het met reden als een eer door Yanagihara te worden uitgenodigd om voor 1616 Arita serviesgoed te ontwerpen. Anderszins is het volledig te begrijpen dat de Japanse producent onder de indruk was geraakt van het serviesgoed dat Scholten & Baijings al eerder hebben ontwikkeld.
Om bij te blijven met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van interieurvormgeving liepen wij in Utrecht binnen bij bij den dom. Alle prachtige designmeubels en -stoffen ten spijt werd onze aandacht geheel opgeëist door het nieuwste servies van Scholten & Baijings: Colour Porcelain.
Verfijnde vormgeving, met minimale middelen grote esthetische effecten bereiken, het is van oudsher waarin Japanse kunstenaars excelleren. Minimale kunst kan alleen bestaan bij de gratie van perfectie in ontwerp en in uitvoering. Perfectie vinden we ook in het werk van het Nederlandse duo Scholten & Baijings. In het Aziatische keizerrijk werd hun kwaliteit herkend en dat was de aanleiding om ze uit te nodigen voor een nieuwe reeks gebruiksvoorwerpen van Japans porselein.
Colour Porcelain
nieuw servies van Scholten & Baijings