B3 = Bovenkant bestaat niet
Nog een fout bij het verpakken van de Noblessepot was om de handvaten die in de voormalige bananendoos zaten niet af te plakken. De postbode leverde de doos vertikaal af terwijl hij hem vasthield in één van de handvaten. Handig voor hem, dan kon hij in zijn andere hand nóg een pakketje vasthouden. Hoeveel stickers je ook op de doos plakt met ‘deze zijde boven’ of ‘breekbaar’ tijdens het vervoer wordt daar maar ten dele op gelet. In feite is een verpakking pas deugdelijk wanneer je hem veilig op alle kanten met een smak kan neer zetten.
B5 = Beschermlaagje
Wanneer het risico voor grote stoten is ondervangen zijn we al een eind op weg. Maar ook op kleine schaal kan het serviesgoed beschadigd raken. Onderdelen kunnen bijvoorbeeld krassen op elkaar maken. Pak ieder onderdeel eerst afzonderlijk in voordat u ze samenvoegt.
Gebruik ook hiervoor liever geen kranten omdat de inkt soms vlekken in het glazuur achterlaat.
B4 = Boordevol
Vul de doos goed af met stevig veerkrachtig materiaal zodat de inhoud niet kan verschuiven. Letterlijk volproppen dus, maar wel met stevig papier. Oud krantenpapier is niet zonder risico. Het is te slap en met een beetje vochtigheid verliest het alle vorm. Ontstaat er ruimte in de doos dan kunnen de serviesdeel tegen elkaar stuk slaan; zeker als de vrachtwagen over een verkeersdrempel stuitert.
B1 = Boksbal
Overschat de stevigheid van een doos niet. Ja, hij lijkt stevig zolang hij op tafel staat. Maar eenmaal opgetild, zakt een te zwakke doos meteen door, met breukschade tot gevolg. Tijdens de verzending heeft een doos veel te lijden. Daar moet hij dus tegen kunnen. Alle kanten moeten een dreun kunnen opvangen. Als een lichtgewicht boksballetje dus.
B2 = Babushka
Zeker theepotten en koffiekannen met hun uitstekende tuiten en handgrepen zijn uiterst kwetsbaar en daarom lastig in te pakken. Wil je ze heel over krijgen dan is een extra binnendoos van stevig materiaal onmisbaar. Een doos in een doos dus, zoas de traditionele Babushka-poppetjes.
Vul de ruimte tussen de pot en de binnendoos met deugdelijk materiaal zodat de pot niet kan verschuiven en niet met zijn uitstekels in de buurt van de wanden kan komen.
Breng tussen deze binnendoos en de grotere buitendoos opnieuw veerkrachtig materiaal aan. Groot formaat bubbeltjesplastic of polystyreen chips zijn hiervoor heel geschikt. Een eventuele stoot - bij het neerzetten bijvoorbeeld – wordt nu opgevangen.
Een professionele verzender verpakt meestal alle onderdelen – soms gecombineerd – in aparte binnendoosjes.
Fataal
De prachtige Noblesse koffiekan die me vandaag mijn hart brak was zonder binnendoos op de bodem van de verpakking gelegd en ook nog eens met zijn tuit tegen de onderkant aan. Al het goedbedoelde papier en bubbeltjesplastic is dan tevergeefs. De doos was bovendien tot aan de rand gevuld met andere serviesdelen, bovenop de pot. Alleen al dit gewicht heeft hem fataal kunnen zijn.
De Vijf B's
vijf verpakkingstips van serviezendomein.nl