Verder lezen?
Wilt u ondertussen verder lezen over Fris?
drs. Anna Sterk: 'Fris, N.V. keramische Industrie Fris, Edam 1947 - 1969'; uitgave van Museum het Princessehof, Leeuwarden, [1985]
en
Ron Tasman: 'The Gouda Pottery Book, Plateel makers in Holland',
Rotterdam 2007, 3 delen.
Oogappeltje
Ook in eigen land werd Fris Edam gewaardeerd. De firma mocht zich zelfs een tijdlang het oogappeltje noemen van de Stichting Goed Wonen, een organisatie die zich inzette voor het heil der natie. Kwaliteit, degelijkheid, doelmatigheid en prijs waren de kriteria waaraan ze allerhande producten toetsten. Een keurmerk van Goed Wonen was als een poesieplaatje van de juf, daar kon je mee thuis komen. Je artikelen werden besproken in het orgaan 'Goed wonen' en wat daar in ter sprake kwam werd lustig nagekakeld in de landelijke nieuwsbladen en tijdschriften.
Op zijn kop!
De eigenschappen waarmee het botervlootje de prijs wist weg te kapen waren simpele, maar voor de tijd baanbrekende innovaties. Het botervlootje was namelijk zo ontworpen dat er precies een pakje boter in pastte. Rechthoekig dus in plaats van rond. En bovendien maakte het een einde aan de vetvlekken op het tafelkleed. Het deksel kon namelijk ondersteboven op zijn handgreep staan. Boter aan de rand van het deksel kon zo geen kwaad. Je moet er maar opkomen. Niet geheel onbegrijpelijk dat men daar in 1952 een medaille voor uit de kast haalde.
Wordt vervolgd (ook de kaasstolp is gevonden op Marktplaats en komt er aan)
Nederland wint designprijs !
Toegegeven: het is geen 'hot news'. Bijzonder is het wel en zó Néderlands.
'Direct of indirect, het draait toch altijd om boter, kaas of eiëren bij die Hollanders.' Zoiets moeten ze in Italië gedacht hebben toen ze de prestigieuze Gouden Medaille toekenden aan een botervlootje en een kaasstolp van fabrikant Fris uit Edam. We schrijven 1952.
Fris: 'Botervloot'
Ontwerper: W.H. de Vries