btn vooruit
btn home
btn achteruit

Verder lezen?

Wilt u ondertussen verder lezen over Fris?

drs. Anna Sterk: 'Fris, N.V. keramische Industrie Fris, Edam 1947 - 1969'; uitgave van Museum het Princessehof, Leeuwarden, [1985]

en

Ron Tasman: 'The Gouda Pottery Book, Plateel makers in Holland',
Rotterdam 2007, 3 delen.

 

 


Oogappeltje

Ook in eigen land werd Fris Edam gewaardeerd. De firma mocht zich zelfs een tijdlang het oogappeltje noemen van de Stichting Goed Wonen, een organisatie die zich inzette voor het heil der natie. Kwaliteit, degelijkheid, doelmatigheid en prijs waren de kriteria waaraan ze allerhande producten toetsten. Een keurmerk van Goed Wonen was als een poesieplaatje van de juf, daar kon je mee thuis komen. Je artikelen werden besproken in het orgaan 'Goed wonen' en wat daar in ter sprake kwam werd lustig nagekakeld in de landelijke nieuwsbladen en tijdschriften.

 

Op zijn kop!

De eigenschappen waarmee het botervlootje de prijs wist weg te kapen waren simpele, maar voor de tijd baanbrekende innovaties. Het botervlootje was namelijk zo ontworpen dat er precies een pakje boter in pastte. Rechthoekig dus in plaats van rond. En bovendien maakte het een einde aan de vetvlekken op het tafelkleed. Het deksel kon namelijk ondersteboven op zijn handgreep staan. Boter aan de rand van het deksel kon zo geen kwaad. Je moet er maar opkomen. Niet geheel onbegrijpelijk dat men daar in 1952 een medaille voor uit de kast haalde.

Wordt vervolgd (ook de kaasstolp is gevonden op Marktplaats en komt er aan)


 


Fris-logo
Hier wordt de inhoud voor id "blokje10" weergegeven
Hier wordt de inhoud voor id "blok9" weergegeven
botervloot

Nederland wint designprijs !

Toegegeven: het is geen 'hot news'. Bijzonder is het wel en zó Néderlands.
'Direct of indirect, het draait toch altijd om boter, kaas of eiëren bij die Hollanders.' Zoiets moeten ze in Italië gedacht hebben toen ze de prestigieuze Gouden Medaille toekenden aan een botervlootje en een kaasstolp van fabrikant Fris uit Edam. We schrijven 1952.

Fris: 'Botervloot'

Ontwerper: W.H. de Vries

 

 

 

 

 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home

 

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegevenEskaf
Eerste Steenwijker Kunst-Aardewerk Fabriek
Steenwijk 1919 - Huizen (NH) 1934
Ontwerper W.H. van Norden had vanaf 1910 de artistieke leiding gehad over De Distel. De technisch directeur Schröder was blijkbaar op zoek naar iemand met naam en ervaring toen hij hem benaderde om voor Eskaf te komen ontwerpen. In de stijl van zijn werk voor De Distel zette Van Noorden een uitgebreide reeks gebruiksaardewerk op poten. Toch was het niet van Noordens aandeel dat de meeste indruk maakte. Het exclusieve werk van Hildo Krop ging met de eer strijken. Van Norden vertrok in 1921.
In 1927 gaat Eskaf faiiliet. De hele inboedel wordt opgekocht en overgebracht naar Huizen waar een nieuwe fabriek onder de naam Eskaf Huizen de deuren opent. Het exlusieve en duurdere werk van met name Krop laten ze links liggen. Het oude vertrouwde werk van Van Norden blijft in productie totdat ook deze fabriek in 1934 de deuren moet sluiten mede ten gevolge van de verslechterende economische omstandigheden van de crisisjaren.