licht-links
lichtbl-b
lichtbl-b
lichtblauw_b
licht-links
Art Deco


We zien in het boekje prachtige Art Deco-serviezen die qua vormgeving aansluiten bij het Maastrichtse aardewerk van fabrieken als De Sphinx en Regout. Let op de rechte vorm van het kopje en vooral de hoekige vorm van de oortjes.


Van_Breukelen
Marion-schalen
btn vooruit


Om naar de volgende pagina te gaan, klik op de pijl rechts
btn home
achteruit
'Wegzakkende gotische ramen'... 'handgranaat'..? De oorlogsdreiging van de late jaren dertig lijkt welhaast te zijn vormgegeven.

Sober zijn de vormen van de rest van het servies. Prachtig het bordje met zijn als een trap oplopende randen.

Onlangs was er bij Goedewaagen een tentoonstelling gewijd aan de oude producten. Helaas hoorde ik het te laat. Ik zou al deze modellen maar wàt graag in het echt zien.
Marion
Breukelen

Marion

De knop op de theepot en de suikerpot van de 'Marion' lijkt op een gotisch raampje dat schuin in het bolle deksel is weggezakt. Deze vorm sluit goed aan bij de oren en handgreep. De verdiepte concentrische lijnen over de bolle vorm van de suikerpot roepen de associatie op met een handgranaat.


licht-links
lichtbl-b

Van Breukelen

De hoekige vorm van de theepot doet in de verte denken aan de 'José' van Edmond Bellefroid uit 1935. Wel past het deksel hier veel beter bij de pot. De rechthoekige greep - die iets uit het midden staat - is ook geslaagder dan het traditionele knopje op de 'José'. Daarentegen is het oor van het Maastrichtse model weer handiger en fraaier.
Tussenbroek

Een heel eigenzinnige vormgeving heeft de theepot van het servies Tussenbroek. Aandacht verdient de platte ronde bovenkant van de pot met daaraan een tuit als het snaveltje van een vogel. Erg begeerlijk.
licht-links

Brochure met losse foto's

Bijzonder serviesgoed van Goedewaagen van voor 1940... Hoe zag dat er dan uit?
Enkele dagen na onze ontmoeting lag er een enveloppe op onze deurmat met daarin kopieën van een Goedewaagen-brochure uit de late jaren dertig. De foto's waren niet in het boekje gedrukt, maar geplakt. Waarschijnlijk was dat destijds veel voordeliger.

Goedewaagen_912
brochure
Hier wordt de inhoud voor id "blokje14" weergegeven
Hier wordt de inhoud voor id "blokje13" weergegeven
licht-links
lichtblauw
goedewaagen
licht-links

Serviezendomein werkte mee aan de samenstelling van 'Timetables' in het Audax Textielmuseum in Tilburg, een tentoonstelling gewijd aan tafelgoed en serviezen van 1900 tot nu. De opening vond plaats in november 2011. Onlangs zijn wij weer naar Tilburg afgereisd om - nu met wat meer
afstand - het resultaat nog eens te bezien.

Voor de vitrines troffen wij iemand aan met veel interesse en opvallend veel kennis van zaken. Zo maakten we kennis met Jan Daan van Dam, oud medewerker van onder andere Het Princessehof in Leeuwarden en tot voor kort conservator in het Rijksmuseum te Amsterdam.

Samen met Jan Daan van Dam zijn we de vitrines langsgegaan en hebben we de schoonheid van het Nederlands servies- en tafelgoed bezongen. We hielden even stil voor het servies Blue Sky van meesterontwerper Zweitse Landsheer bij de Koninklijke Goedewaagen . Jan Daan wist te vertellen dat ook al voor de Tweede Wereldoorlog bij Goedewaagen heel bijzonder serviesgoed is geproduceerd.

Oude brochure onthult prachtig

serviesgoed van Goedewaagen


 


 

 

 

 

 

 

 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home


 

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven