Marion
De knop op de theepot en de suikerpot van de 'Marion' lijkt op een gotisch raampje dat schuin in het bolle deksel is weggezakt. Deze vorm sluit goed aan bij de oren en handgreep. De verdiepte concentrische lijnen over de bolle vorm van de suikerpot roepen de associatie op met een handgranaat.
Brochure met losse foto's
Bijzonder serviesgoed van Goedewaagen van voor 1940... Hoe zag dat er dan uit?
Enkele dagen na onze ontmoeting lag er een enveloppe op onze deurmat met daarin kopieën van een Goedewaagen-brochure uit de late jaren dertig. De foto's waren niet in het boekje gedrukt, maar geplakt. Waarschijnlijk was dat destijds veel voordeliger.
Serviezendomein werkte mee aan de samenstelling van 'Timetables' in het Audax Textielmuseum in Tilburg, een tentoonstelling gewijd aan tafelgoed en serviezen van 1900 tot nu. De opening vond plaats in november 2011. Onlangs zijn wij weer naar Tilburg afgereisd om - nu met wat meer
afstand - het resultaat nog eens te bezien.
Voor de vitrines troffen wij iemand aan met veel interesse en opvallend veel kennis van zaken. Zo maakten we kennis met Jan Daan van Dam, oud medewerker van onder andere Het Princessehof in Leeuwarden en tot voor kort conservator in het Rijksmuseum te Amsterdam.
Samen met Jan Daan van Dam zijn we de vitrines langsgegaan en hebben we de schoonheid van het Nederlands servies- en tafelgoed bezongen. We hielden even stil voor het servies Blue Sky van meesterontwerper Zweitse Landsheer bij de Koninklijke Goedewaagen . Jan Daan wist te vertellen dat ook al voor de Tweede Wereldoorlog bij Goedewaagen heel bijzonder serviesgoed is geproduceerd.
Oude brochure onthult prachtig
serviesgoed van Goedewaagen