Meines-Goudboon
Hoesje van de single 'Piggelmee en het tovervisje'
uitgegeven door
Van NelleDennis van den Hoek wist uit zijn archief een reeks Goudboon / Goedewaagen advertenties op te diepen. Hoewel je het hiervan niet helemaal kan afleiden, krijgen we toch een beeld hoe de acties elkaar opvolgden.
De eerste advertentie komt uit Het Nieuwsblad van het Noorden van 6 mei 1957. Het betreft het zogenaamde Teleset naar Amerikaans voorbeeld.

btn vooruit
Goudboon pagina 2:
btn home
achteruit
Meines-439b
Goudboon-stempel
1957-6-8
Smith

Een rondje internet leverde de informatie op dat Goudboon en Goudblad handelsmerken zijn van de Groningse koffiebranderij H. Smith. Waarom wilden zij destijds hun naam onderop het Goedewaagen servies hebben?

Meines-437Een pak Smith's Goudboon koffie
en de cadeau-brochure
foto's en collectie Bettie Meines

Goedewaagen: Goudboon Teleset
foto en collectie:
Bettie Meines

Hermanius Smith

Smith was werknemer in een Gronings kruideniersbedrijf waar op kleine schaal koffie werd gebrand. Het werd zijn specialiteit en toen hij in 1855 het bedrijf overnam breidde hij de koffiebranderij flink uit. Groningen genoot van zijn koffie en al snel werd het ook naar Amsterdam verscheept. Een nieuw pand werd betrokken aan het Schuitendiep. De productie-capaciteit kon hier groeien en de ligging aan het water zorgde voor goedkoop en snel transport. Smith was zijn tijd vooruit. Als een van de eersten startte hij met spaaracties gekoppeld aan zijn producten. Het werd een doorslaand succes dat stevig werd uitgebreid: plaatjes- en kinderboeken, koffieblikken en - zoals wij inmiddels weten - serviesgoed.

Goudboon-344
Piggelmee

Piggelmee

Koffieverkopend Nederland heeft met onze spaarzin z'n voordeel gedaan, soms met ludieke acties soms met onverholen dreigementen. Lees maar naar wat het tovervisje zingt:
Piggelmee nu goed geluisterd, anders, anders gaat het mis!
Want de koffie van Van Nelle is de beste die er is.

(Luisteren kan op YouTube: https://youtu.be/6Fd7tjtd8d4 na ongeveer 3 minuten)

Dat was een bijzonder geslepen actie van Van Nelle. De hummeltjes die met dit grammofoonplaatje meezongen reageerden natuurlijk panisch als mama een ander merk koffie bij de winkeljuffrouw bestelde. Zo ging ze toch weer met Van Nelle naar huis.

Het stempel

Op een marktplaats stond een aardig jaren 50 theeservies te koop. Het riep luidkeels ' Ik ben er een van Goedewaagen', maar onderop stond andere informatie. Het stempel vermeldde: Goudboon Goudblad. Hoe zat dat?

Goudboon-logo
Goedewaagen:
theeservies
Goudboon Goudblad
Goedew-Goudboon-1

Koffiebonen en bonnetjes hebben in Nederland altijd in elkaars verlengde gelegen. Sparen van waardebonnen en plakken van zegeltjes zijn nationale hobbies. We zijn bereid om jarenlang smakeloze margarine te eten als we daarmee een 'gratis' pannenset bijeen sprokkelen.

Goudboon Goudblad

pagina 1


 
 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register /

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home