btn vooruit
Om naar de volgende pagina te gaan, klik op de pijl rechts
btn home
btnterug
Rosenthal-bord
Uitgewist?

Uit hoeveel inzendingen er dit jaar is gekozen is onbekend. Twee Nederlandse firma's hebben voor serviesgoed een certificaat gekregen: Zaalberg en Daalderop. A.D. Copier is ruim bedacht met 2 certificaten en de Perspluim, maar zijn serviezen werden door het Duitse Eschenbach geproduceerd. De Nederlandse industrie is daar niks mee opgeschoten. Misschien dat de waterschade van het archief de Nederlandse inzenders heeft uitgewist, maar waarschijnlijker is het dat alleen firma's als Zaalberg, Mosa, Regout en Cor Unum hebben meegedongen.

 

Randepan
Zaalberg:
'Randepan'
Gijb Zaalberg

Archieffoto Gulden Vorm
fotograaf onbekend
Kosmos
Jaarbeurstrofee 1967

In 1967 gaat de Jaarbeurstrofee naar het servies ‘Kosmos’ van Berit Ternell voor Upsala-Ekeby, onderdeel van het Rörstrand Concern in Zweden. Uit de toespraak van drs. J.F.H. Wijsen bij de uitreiking:
Het servies getuigt van diepgaand artistiek, gepaard aan industrieel inzicht. Haar servies is weer zo’n voorbeeld van perfectie industriële vormgeving, waarin de noordelijke landen van Europa toch al zo excelleren.

Kosmos -
voor zover van de foto te beoordelen - staat ver van mij af. Noch de perfecte vormgeving, noch het diepgaand artistiek inzicht kan ik er - anno nu - in ontwaren.

Het servies 'Lotus' dat Bjørn Wiinblad in 1964 ontwierp voor Rosenthal studio-line behoort tot de iconen van de twintigste eeuw. Het servies heeft vele prestigieuze prijzen in de wacht gesleept. 'Lotus' werd - met tussenpozen - bijna 30 jaar (tot in 1993) in productie gehouden.
Lotus-schalen

 
Archieffoto Gulden Vorm
fotograaf onbekend

Jurytoekenning ‘Pers-Pluim’

De jury, aangezocht door de stichting Gulden Vorm om voor het eerst een ‘Pers-Pluim’ toe te kennen, heeft unaniem zijn stem gegeven aan het porseleinen servies ‘Edessa’, ontworpen door de heer A.D. Copier voor Eschenbach.

Alle onderdelen van dit servies hebben volgens de jury een gelijkwaardige, sterke vormspanning, de decoratie is uiterst simpel maar is bijzonder geraffineerd van kleurstelling en past wezenlijk bij de vorm. Een en ander in tegenstelling tot veel hedendaagse decoraties die vaak een zwakke vorm camoufleren.

De jury is bijzonder verheugd dat zij via dit eigentijdse servies de zich steeds vernieuwende Nederlandse ontwerper A.D. Copier een hommage kan bren
gen.

(foto boven 'Edessa' uit Copier Compleet, courtesy Joan Temminck)
Een uitstekend jaar

1967 is al met al een uitstekend jaar voor serviesgoed. Niet alleen de Jaarbeurstrofee gaat naar een servies, ook worden veel serviezen bekroond met het certificaat Gulden Vorm. Een opsomming:

- thee/koffie/cacao-servies ‘Colette’ van Inger Persson voor Rörstrand Pörselinsfabriker, Lidköping
- porseleinen servies ‘Elegance’ in wit van Heinrich Löffelhardt voor Porzellanfabrik Arzberg;
- porseleinen servies ‘Rotunda’ met decor ‘Stellina’ van Tapio Wirkkala en Richard Scharrer voor Thomas;
- wit porseleinen servies ‘Modulation’ van Tapio Wirkkala voor Rosenthal-Aktiengesellschaft;
- eetservies ‘Randepan’ van Gijb Zaalberg
- porseleinen servies ‘Lotus’, gedecoreerd 9006 van Bjørn Wiinblad voor Rosenthal
- tinnen koffie- en theeservies van Michiel Warbroek voor Koninklijke Metaalwarenfabrieken v/h J.N. Daalderop & Zn., Tiel
- ‘Edessa’ van A.D. Copier voor Eschenbach ontvangt niet alleen de Pers-pluim maar ook - evenals zijn wit porseleinen servies ‘Hera’ - het certificaat Gulden Vorm. Van 'Hera' zijn geen afbeeldingen te vinden, de vraag is of het ooit in productie is genomen.

LarissaVeel aandacht in de landelijke pers krijgt stichting Gulden Vorm niet. Hoe brengen we onze initiatieven beter onder de aandacht ? Zoiets moet het bestuur in 1966 hebben gedacht toen ze besloot een nieuwe prijs in het leven te roepen: De Pers-pluim. We nodigen een aantal journalisten uit om een ‘prix de la critique’ toe te kennen. Dan schrijven ze vanzelf wel over ons.
In 1967 komt de eerste pers-jury in actie. Bestaande uit:
mevrouw Martha van Brink – Poort, redactrice Elseviers Weekblad
Mejuffrouw J.E.A. Kiers, redactrice Het Vrije Volk
De Heer Marius van Beek, kunstcriticus De Tijd
De heer Nico Verhoeven, publicist-letterkundige VvL

Edessa
Certificaat Gulden Vorm

1967


 


 

 

 

 

 

 

 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home

 

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven