Goedewaagen
Hoe ver Jansen van Galen zijn tijd vooruit was kunnen we aflezen van zijn ontbijtservies 'Karin' dat door de NV Koninklijke Hollandsche Pijpen- en Aardewerkfabriek Goedewaagen werd uitgevoerd. Zoals bij al zijn andere serviesontwerpen speelt ook hier de cirkel een belangrijke rol, maar de strenge geometrische opbouw van de '9000' heeft hij achter zich gelaten. De lijnen van 'Karin' zijn elegant en vloeiend. De kleuren zijn zacht. We kunnen er een aankondiging zien van wat de jaren vijftig zou gaan brengen.
Onderzoek
Het is jammer dat er nog maar zo weinig oorspronkelijk onderzoek naar Driekus Jansen van Galen heeft plaatsgevonden. Hij lijkt me een dankbaar onderwerp. Laten we er op vertrouwen dat het daar ooit van komt en dat daarmee ook meer beeldmateriaal van zijn hier ontbrekende serviezen boven tafel komt. Wie ons in de tussentijd kan helpen aan meer informatie en/of aanvullend beeldmateriaal is welkom.
Goedewaagen:
ontbijtservies 'Karin',
Hendrik Jansen van Galen
tussen 1935 en 1940,
foto en collectie Museum Gouda
Dindo en Dindo-ro
In het boekje 'Van decor naar design, kunstenaars in de Goudse aardewerkindustrie 1898 – 1940' lezen we dat Jansen van Galen voor Plateelbakkerij Zuid-Holland omstreeks 1937 waarschijnlijk het theeservies ‘Dindo’ en het eetservies ‘Dindo-ro’ heeft ontworpen. Wij kennen deze serviezen niet en zijn er in de schaarse literatuur over Jansen van Galen ook geen afbeeldingen van tegengekomen. Of het moet zo zijn dat deze naam hoort bij het op de vorige pagina genoemde servies behorend bij de theepot met de 3 kegjes op het deksel.
Hendrik Jansen van Galen
pagina 5