Alessi:
tafelgoed 'Dressed' (2011)
ontwerper Marcel Wanders
art direction foto: Marcel Wanders
courtesy Stedelijk Museum Amsterdam

Knotted chair

Immense ronddraaiende vrouwenhoofden als afgodsbeelden en keramische armen gelijkend op reliekhouders uit de katholieke kerk, alles tesamen creëert een sacrale atmosfeer. Als statement hangt aan een grote wereldbol-ballon Wanders gevlochten fauteuil ‘knotted chair’. Deze stoel uit 1995-’96 gaf Wanders' carrière een vlucht en bracht hem over de hele wereld.

KLM

Hoe verrassend eenvoudig veel van zijn ontwerpen ook overkomen, ze hebben altijd iets gelikts. Wie van een luxe uitstraling houdt is bij Wanders aan het goede adres. Niet verbazend dus dat KLM in 2011 bij hem aanklopte om een tafelsetje voor haar business class te ontwerpen. Serviesgoed voor de luchtvaart moet voldoen aan een veelheid van ergonomische, technische, economische en logistieke eisen. Denk ook aan de milieu-eisen. Naarmate bijvoorbeeld een servies lichter is, is er minder brandstof voor nodig om het de wereld rond te vliegen. Met tientallen gedekte tafeltjes in honderden luchtschepen dan scheelt een paar gram per bordje al gauw honderden liters kerosine per jaar. En dan hebben we het nog niet over alle andere duurzaamheidseisen.

 

btn vooruit
Om naar de volgende pagina te gaan, klik op de pijl rechts
btn home
achteruit
Wanders-050

Het serviesgoed 'Dressed' geeft een goed beeld van het handschrift van de ontwerper. Wanneer je bijvoorbeeld de schaal hiernaast bekijkt herken je direct een aantal traditionele elementen. De vorm kan zo maar van een bord van Makkum zijn ontleend en ook een filigraan-reliëf is op zich niet nieuw. Maar juist de wijze waarop het reliëf en de vorm zijn samengebracht maakt het geheel onconventioneel en geeft het een - luxe- eigentijdse uitstraling. Een bijna Rococo-achtige overdaad aan decoratie is overtuigend gecombineerd met strak minimalisme.
Een stapje verder gaat het schoteltje van het theekopje (zie boven) dat door zijn platte bovenkant alleen al qua vorm vernieuwend is. Ook hierin het Rococo filigraan met als contrast een strak no-nonsens kopje.
Dressed

Wanders maakte al werk voor de Italiaanse designmerken B&B Italia en Poliform toen daar in 2011 Alessi bij kwam, de firma die zó heeft bijgedragen aan de faam van Italië op gebied van vormgeving. Wanders ontwikkelde voor haar een complete tafelset bestaande uit serviesgoed, bestek, glaswerk en zelfs een pannenset onder de naam ‘Dressed’.

Wanders-047
Wanders-Alessi

Kathedraal

Na binnenkomst wordt de bezoeker door een parcours geleid van lichte gangen met Wanders' meubels, lampen, accessoires en ander designgoed. Het lijkt een museumopstelling zoals we die gewend zijn. Al het grote goed vrij in de ruimte neer gezet en het kleine kwetsbare spul in glazen vitrines. Dan buigt het pad af en brengt je de grote nachtdonkere ‘kathedraal’ in die het centrum van de expositie vormt. Hier zien we Wanders van zijn meer spirituele kant.

Wanders-016
Wanders-018
Wanders
Wanders-074


Hij studeerde in 1988 cum laude af aan de kunstacademie in Arnhem. In 25 jaar groeide hij uit tot een van onze belangrijkste vormggevers. Zijn ontwerpen vind je in alle winkels voor eigentijds design, in prestigieuze hotel lobbies én - hoog in de lucht - in de luchtvloot van KLM: Marcel Wanders. Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft zijn benedenzaal vrijgemaakt voor een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk: Marcel Wanders: Pinned Up. Nog te zien tot en met 15 juni 2014.


Marcel Wanders: pinned up

In het Stedelijk Museum Amsterdam


 


 

 

 

 

 

 

 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home

Register