De vlag kan uit!
De wil van de keurvorst is wet. Begin achttiende eeuw begint men in Meißen te experimenteren en binnen enkele jaren, in 1708 om precies te zijn, gaat de vlag uit. Onder leiding van Johann Friedrich Böttger slaagt men er daadwerkelijk in om echt porselein te vervaardigen. Ze zijn de eersten in Europa die het proces weten te doorgronden. Met veel trompetgeschal wordt op 23 januari 1710 de oprichting van een heuze Sachsische porseleinmakerij wereldkundig gemaakt.
Een gevelsteen in Meißen getuigt dat ze ook de porseleinbeschildering al snel onder de knie hebben. Johann Horoldt schijnt op 24-jarige leeftijd de techniek achterhaald te hebben. Ere wie ere toekomt.
Tsunami
Een land dat al veel langer enthousiasme voor het Meissener porselein kan opbrengen is Japan. Van oudsher bestaat hier een traditie voor fijnzinnig keramiek en porselein en blijkbaar voorziet de Duitse firma in deze speciale behoefte. Inmiddels is het belang van de export naar Japan zelfs zó groot dat bestuursvoorzitter Dr. Christian Kurtzke in zijn verslag over het boekjaar 2011 speciaal aandacht heeft besteed aan de rampspoed die het eiland heeft getroffen. Tja, de verkoopresultaten hadden stevig onder de tsunami te lijden gehad.
Lees over ons bezoek aan Meissen: klik hier
Export naar China
Of er heden ten dage in Nederland veel porselein uit Meißen over de toonbank gaat, dat weet ik niet, maar internationaal schijnt de belangstelling nog altijd groot te zijn. De fabriek opende onlangs een luxueus verkooppunt in Milaan. De afdeling marketing heeft vervolgens haar zinnen gezet op het oosten.
Honderden jaren heeft het geduurd, maar de export van Europees luxe porselein naar China is binnenkort een (opmerkelijk) feit. Meißen heeft in Shanghai een Franchise-partner gevonden en nog dit jaar zal daar de eerste boutique worden geopend.
Porseleinen aapjes
Drie honderd jaar later bestaat de fabriek in Meißen nog steeds. Ze hebben zich gespecialiseerd in uiterst hoogwaardig handgemaakt porselein. Voor een theepotje ben je al snel zo’n 700 euro kwijt en mocht u een cadeautje zoeken; een mandje met een schattig theeserviesje staat voor circa € 35.000 in de etalage. Of wat denk u van een orkestje van porseleinen aapjes?
Is nieuw porselein van Meissen kostbaar, onbetaalbaar is het antieke spul. November 2011 werd een recordbedrag van 1,1 miljoen euro betaald voor een witte porseleinen leeuwin uit 1733.
Koning, keurvorst, en porseleinverzamelaar
August der Starke (1670 – 1733), keurvorst van Sachsen en koning van Polen, had een zwak voor porselein. Hij had er al een hele vleugel van zijn stadspaleis in Dresden mee vol staan. Maar tevreden was hij niet en de handel via Holland zinde hem niet. Iedere keer moest hij personeel naar Amsterdam sturen en vervolgens maar afwachten waarmee ze thuis zouden komen… Te omslachtig, te oncontroleerbaar en vooral te duur. ‘Dat moet efficiënter kunnen’, heeft hij gedacht. ‘We gaan dat spul hier maken?’
Fel begeerd
Al vanaf begin dertiende eeuw wordt er in Europa porselein geïmporteerd. Land van herkomst is China. Porselein wordt fel begeerd en is zo duur dat enkel de rijksten het zich kunnen permitteren. Zij kopen het graag, waarschijnlijk vooral om hun relaties de ogen mee uit te steken. Nederlanders spelen aanvankelijk bij de import geen rol, maar enkele eeuwen later hebben wij de handel in porselein goeddeels naar ons toe getrokken. Als een Europese vorst voor zijn paleisje een set siervazen wil dan stuurt hij een gezant naar Amsterdam om daar inkopen te doen. De vraag is zo groot dat de net aangekomen objecten vaak al op de kade tegen opbod worden verkocht.
Meissen te Meißen
makers van hoogwaardig porselein