Het Plateau Amsterdam
Het meest verrassende onderdeel van Nederland dineert is het Plateau Amsterdam uit 1901, een verzameling van destijds zeer vernieuwend tafelzilver naar ontwerp van Jan Eisenlöffel (1876 - 1957), vervaardigd door Hoeker & Zoon en bewaard in de Koninklijke Verzamelingen te Den Haag. De stad Amsterdam gaf het als huwelijksgeschenk aan Koningin Wilhelmina en Prins Frederik Hendrik. Opdat het jonge echtpaar er niet te gering over zou denken kregen zij er een orkonde bij met een opsomming van alle onderdelen, 97 in totaal.
Symmetrie zal een rol gespeeld hebben bij het dekken der tafels. Van vrijwel alle onderdelen zijn er steeds twee identiek (lepels uitgezonderd). Alle paren zijn daarentegen weer van elkaar te onderscheiden door variaties in details, decoratie of afwerking.
Twee aan twee
Of Wilhelmina ingenomen was met het Amsterdams Plateau valt te betwijfelen want het aangeboden zilver is qua maat en omvang enorm en eerder geschikt om een kathedraal mee aan te kleden of als rekwisiet voor Shakespeares koningsdrama’s dan voor een dinertje aan het hof.
Huwelijks servies voor Koningin Wilhelmina en Prins Frederik,
gemaakt bij
KPM Berlijn in 1901,
geschenk van de Duitse keizer.
Gezicht op Den Haag
Voor de tentoonstelling zijn de interieurs waarin ooit de tafels gedekt stonden nagebouwd. Dat levert fraaie taferelen op, maar omdat alles achter hoge glazen panelen staat, waan je je in een zeeaquarium. Hebben visjes de prettige eigenschap dat ze af en toe langs komen zwemmen, hier blijft al het moois op de tafels onbeweeglijk op een afstand.
Gelukkig staat niet alles meters van je af. Onderstaand crèmepotje bijvoorbeeld is op neusafstand geplaatst en laat zichzelf en zijn verfijnde handgeschilderde gezicht op Den Haag tot in detail bewonderen.
Expositie in het Haags Gemeentemuseum:
Nederland Dineert, vier eeuwen tafelcultuur