Het bleek overigens nog een hele kunst om met zulk dik aardewerk om te gaan. Hoe dikker de klei, hoe groter de krimp is in de oven. Strakke lijnen en randen trekken dan al snel krom of verliezen hun scherpte. In de mallen moet je daar rekening mee houden. Wil je dat de objecten strak en recht uit de oven komen dan moet je vervormde mallen maken die het effect van de krimp opvangen. Dat vraagt veel vakkennis en ervaring. Gelukkig was die in Vietnam voor handen.
Fair Trade Original:
3 mokken
ontw. Piet Hein Eek
2010

 

Krachtige vormgeving

'Mijn voorkeur voor simpele materialen en een sobere, maar krachtige vormgeving zie je terug in dit servies',

lezen we op een kaartje in het schap bij Douwe Egberts. Op de plank erboven grijnst Piet Hein Eek ons toe.

PHE_op_schap
btn vooruit
btn home
btn achteruit
Piet Hein Eek
grijnst ons toe
vanaf het schap bij
Douwe Egberts


Hollandse Glorie

...Door de traditionele Delfts Blauwe motieven over elkaar te leggen krijg je een doorsnede van de Hollandse Glorie.

...zegt Piet Hein Eek er zelf over. Vandaar waarschijnlijk de glimlach. De vormgeving met zijn stoere lijnen is overtuigend. De afbeelding pakt op de meeste onderdelen goed uit. Alleen op het schoteltje lijkt zij dichtgeslibt tot een inktvlek. Een klein probleem want meestal staat het kopje erop.
Een fris en stoer servies dat bovendien aangenaam is geprijsd. Je kan er zelfs - op zijn oerhollands - 'punten' voor sparen.

Piet_Hein_Eek
Ontwerper Piet Hein Eek achter zijn servies
voor Douwe Egberts.

Foto courtesy D.E.
theepot
Theepot
en kopjes in diverse formaten van Piet Hein Eek voor D.E.
Foto's courtesy D.E.
kopjes
kopjes
Hier wordt de inhoud voor id "blokje23" weergegeven

Duidelijk dik


Dun is de mode. Ook in de wereld van porselein en keramiek. De mallenmakers en pottenbakkers doen vaak hun uiterste best om hun kopjes en borden voor de Westerse markt zo dun mogelijk te maken. Dat kan behoorlijk lastig zijn. Doe waar je goed in bent, is mijn idee. Dus waarom maken we niet juist een dik servies? Simpel, strak van vorm en duidelijk dik.

Piet Hein Eek in het magazine van Fair Trade Original

Hier wordt de inhoud voor id "blokje20" weergegeven

 

In opdracht van DE - en met een flinke dosis humor - ontwierp Eek een servies dat in de verte op traditioneel Delfts Blauw lijkt. Sta je er met je neus bovenop dan zie je hoe hij aan de haal is gegaan met de 'Delftse' tradities. Het servies is niet elegant dunwandig, maar dik. Dit maal niet één vertrouwde afbeelding in blauw, maar de hele oud-Hollandse beeldenbank door en over elkaar.


kom in poort
kopjes
bekers


Fair Trade Original:
3 bekers
ontw. Piet Hein Eek
2010
beker_grijs
beker
Den_Haag
Dik_beker

Fair Trade Original

Sinds 2010 hebben Piet Hein Eek en Fair Trade Original de handen ineen geslagen. Fair Trade Original is niet alleen Importeur van producten uit ontwikkelingslanden, ze treedt ook op als producent. In ontwikkelingslanden laat ze tegen faire prijzen producten maken die soms door Westerse ontwerpers zijn bedacht. Afgelopen jaar resulteerde de samenwerking in Vietnamese manden en in vazen. Het succes deed smaken naar meer. Eek kwam met schetsen voor een servies. Geen gewoon servies, maar een uitgesproken dik servies.

Dik_2011

De toekomst is nu! Deel 2:

Piet Hein Eek

  

 

 

 

 

 

 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home

 

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven