Finlandia_geel
Finlandia_brochure_binnen

Van de Duitse Finlandia vonden we op het internet een 'Prospekt'. We bestelden het. Eenmaal thuis bleek 'Prospekt' wel een héél groot woord te zijn. Het foldertje was nauwelijks 10 centimeter lang en enkelbladig. Maar, de informatie die het ons bracht maakte alles goed. Vooral de 'Thomas-Tip für Eheglück' hadden we niet willen missen. Onmisbare informatie voor iedere welwillende partner:

'Der Beruf stellt hohe Ansprüche an Ihren Mann und ab und zu wird er abends recht abgespannt nach Hause kommen. Lassen Sie - während er mißmutig und unlustig im Zimmer herumsitzt - heimlich die Wanne voll heißes Wasser laufen, schütten Sie ihm erfrischendes Badesalz hinein, und stellen Sie Aschenbecher und Zigaretten in Reichweite. Dann dirigieren Sie ihn ins Bad - er wird Ihnen gern gehorchen und nach einer Stunde an Leib und Seele gestärkt, unternehmungslustig und voller Tatendrang den wohltuenden Fluten einsteigen.'
Prijzig

De goedkoopste variant van de theepot kostte in Duitsland rond 1958 DM 10,65. Twee jaar later kostte de Blue Sky theepot van Goedewaagen in Nederland fl 8,75 en dat gold al als prijzig. Voor Finlandia moest dus destijds flink in de buidel worden getast. Het kostte wat, maar dan had je ook wel een servies van echt duurzaam porselein.btn vooruit
btn home
btn achteruit
en
prijslijst
Finlandia_prijslijst

Prijzen


De binnenzijde van de 'Prospekt' biedt ons andere interessante informatie. We krijgen een overzicht van alle onderdelen van het Finlandia- servies en hun prijzen. Hier boven staat de linker bladzijde vergroot afgedrukt. Opvallend is het flinke prijsverschil tussen de twee varianten zoals deze staan afgebeeld. Een theepot voor 12 kopjes was met het 'Inari'-decor bijna 30% goedkoper dan met het decor 'Rusticana'. De egaal gekleurde variant staat in deze prijslijst niet vermeld. Let op: het betreft in deze brochure Duitse marken. De prijs in Nederlandse guldens zal iets hoger hebben gelegen.

Meeke_Diemen1achterkant van het servies van Meeke
Meeke_Diemen2
Finlandia-brochure
Finlandia_brochure_rechts


Prospekt
Tapio_Wirkkala
Hier wordt de inhoud voor id "blok9" weergegeven
Plazuid_stempel

 

Een servies van Thomas dat in Nederland onder de naam Koninklijke Plazuid Gouda op de markt wordt gebracht. Waarom levert de echte producent, zijn artikelen niet rechtstreeks en onder eigen naam aan de detailhandel? Waarschijnlijk was Plazuid in die tijd alhier een sterker merk dan Thomas.

Het enige exclusieve aan de Nederlandse Finlandia lijkt de decoratie te zijn. Op de internationale veilingsites zijn vele fraaie verschijningsvormen van het servies te vinden, maar die met de langgerekte boompjes vinden we vooralsnog uitsluitend in Nederland. Dat klopt met de geschiedschrijving. Plazuid zou het serviesgoed als halffabricaat van Thomas hebben betrokken. In Gouda is de decoratie erop geschilderd waarna het porselein voor de laatste keer de oven in ging.

Plazuid / Thomas

'Finlandia' pagina 2

  

 

 

 

 

 

 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home

 

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven