btn vooruit
btn home
btn achteruit

 

 



Federica Capitani


Capitani studeerde industrieel ontwerp aan de Faculteit voor Architectuur in Genua. In 2005 kwam ze naar Nederland waar ze aan het werk ging bij Moooi van Marcel Wanders. In 2009 vertrok ze voor een korte tijd naar Japan om daarna in Londen haar eigen Federica Capitani Design Studio te beginnen. Cha Tea maakte ze voor Rosenthal Studio Line.

Meest opmerkelijke element van Cha Tea is de (zwarte) theepot met doorlopend hengsel, waarbij tuit en handvat zijn vergroeid. De theepot is gemaakt van porselein. Er bestaan ook bijpassende borden en kommetjes, die zijn van hout.

http://federicacapitani.com/portfolio-2/cha-for-rosenthal-studio-line/

Muky Wanda Berasi

Heel bijzonder is het handgemaakte theeservies van Muky Wanda Berasi. Ze creëerde het in 1952. Zowel vormgeving als decoratie komt expressionistisch - om niet te zeggen excentriek - over. Ogen staren je aan, vervrongen gezichten doemen op naast poppetjes en krabbels uit kindertekeningen. Het lijkt eenzelfde speurtocht naar het nieuwe als we hier bij de Cobra-beweging hebben gezien. Goeie vraag: bestaan er Cobra-serviezen?

Rosenthal:
'Cha Tea'
Federica Capitani



Marta Giardini


Zijn het de greepjes die aan de pijpekrullen doen denken aan de beroemde kapsels van Marie Antoinette? De schaaltjes doen mij vooral aan bootjes denken; zeker als ze zo over tafel schuiven. De serie is 'Maria Antonietta' of 'Mariantonietta' genaamd, maar of Giardini daarbij refereerde aan Marie Antoinette, de vrouw van Lodewijk XVII, dat blijft vaag.

Na eerst een opleiding te hebben gevolgd aan de Kunstacademie Brera, studeerde Marta Giardini in 1998 af in de richting Industrieel Ontwerp aan de Faculteit voor Architectuur en Polytechniek van Milaan. Met haar afstudeeronderwerp 'Het open depot van het Design Museum' was ze haar tijd vooruit. De combinatie van kunstzinnig en wetenschappelijk talent hebben haar ver gebracht. Giardini werd art director van de Sintesi Group waar meerdere designstudio's deel van uitmaken. Deze schalen ontwierp zij in 2009 voor DMK.

Gabbiananelli:
Theeset met dekselpot
Liisi Beckmann
Liisis Design
1967

 

DMK:
'Maria Antonietta'
Marta Giardini
Muky Wanda Berasi:
'Set da The'
1952
gezien in
La Triennale di Milano
Berasi

Liisi Beckmann

Liisi Beckmann (1924 – 2004) Finse designer en kunstenares.
Studeerde in Helsinki en verhuisde naar Italië aan het eind van de jaren 50. Ze werkte daar voor diverse designfirma’s. Op haar oude dag keerde zij terug naar Finland.

We zien van haar een heerlijk felgekleurd, typisch jaren 60 set. Zij ontwierp het in 1967. Zo uitbundig is het Nederlandse serviesgoed nooit geworden. Hoe leuk ook, het is niet helemaal duidelijk waar de diverse onderdelen voor dienen. Waarop staat bijvoorbeeld de theepot?


Milaan heeft twee musea die zich richten op design. Het ene, Museo Del Design, huist in een eigentijds paleis van metaal en glas, althans aan de buitenkant. De enige expositiezaal die in gebruik is heeft veel weg van een showroom van een jaren 80 keukengigant. De ramen rondom zijn verduisterd met zwarte doeken en aan het veel te lage plafond hangen spotjes van voor het led-tijdperk. Het is er bedompt en heet en de getoonde meubels - veel net uit de winkel- staan futloos door elkaar.

Veel interessanter is het museum La Triennale di Milano. Tot 19 februari 2017 is daar onder meer de negende editie van de tentoonstellingsreeks 'Women in Italian Design' te zien. We zagen er veel moois waaronder serviesgoed van 4 ontwerpsters van na de Tweede Wereldoorlog: Muky Wanda Berasi, Liisi Beckmann, Marta Giardini en Federica Capitani.

 

Muky-Barasi

Serviesgoed van vrouwelijke ontwerpers

in La Triennale di Milano

 



 

 

 

 

 

 

 

laatste editie

serviezendomein.nl

korte berichten

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home

 

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven