foto's:
Otto Kalkhoven

Chris


In zo’n een stijlvolle omgeving wil je ook thee serveren uit - en eten van - bijpassend serviesgoed. Het blijkt niet voor handen. Wanneer je al een origineel servies vindt, dan is het niet compleet, gehavend of onbetaalbaar en in ieder geval ongeschikt voor dagelijks gebruik. Met de nodige ondernemingszin besluiten ze een servies te laten maken, alleen voor zichzelf. Ze vinden een firma die hotelporselein vervaardigt. Eén van de serviezen uit collectie van de firma heeft een vormgeving die nauw bij de Art Deco aansluit. Jeroen ontwerpt er een decoratie voor die geïnspireerd is op het werk van Van der Hoef. Als het eenmaal bij Jeroen en Jolanda op tafel staat maakt het veel indruk op hun gasten. Het idee steekt de kop op om het servies op de markt te brengen. Ze laten een oplage bakken en sinds twee jaar bieden ze het te koop aan onder de naam Chris, verwijzend naar de beroemde ontwerper.

Onverwoestbaar

Repro heeft zo zijn voordelen. Het echte Van der Hoef-servies kan veilig in de vitrinekast blijven, terwijl we zonder zorgen het repro-servies op tafel zetten. Lukt het je toch om een bordje te breken, dan bestel je een nieuw exemplaar.

Het volledige servies heeft 15 onderdelen, alles is los te koop. Je kunt er niet voor naar de winkel; de verkoop houden Jeroen en Jolanda in eigen hand. Chris is te bestellen via internet: www.artdeco-repro.com of u kunt er voor naar Arnhem afreizen.



 

btn vooruit
btn home
btn achteruit

Buiten het bereik van de kinderen

Even ontwapenend als het welkom, is het verhaal achter het servies:
De monumentale woning waar Jeroen, Jolanda en ‘kids’ nu wonen is in 2004 een bouwval. Jeroen, werktuigbouwkundige, heeft al lang een zwak voor de bouwkunst uit het begin van de twintigste eeuw. Hij weet zijn passie op Jolanda over te brengen. Samen besluiten ze het onttakelde pand te kopen en beginnen met kennis, smaak en oog voor detail de oude luister te herstellen. Een jaar later is het pand gerenoveerd. Dan gaan ze op zoek naar meubels die bij het huis aansluiten. Het hoeven geen originele te zijn; die zijn vaak te duur en te kwetsbaar; zeker wanneer je ook kinderen wilt. Ze kiezen voor een mix van fraai gemaakte replica’s en originelen. De echt oude verlichtingsarmaturen hangen hoog buiten het bereik van de kinderen .


Hier wordt de inhoud voor id "blokje35" weergegeven

Het servies

De decoraties op het serviesgoed herkennen we van dienblaadjes, sigarendoosjes en bekertjes die vaak onder verwijzing naar Chris van der Hoef te koop worden aangeboden. Of de meester het motiefje echt heeft ontworpen is onzeker, maar het sluit wel nauw bij zijn werk aan. Wanneer we de onderdelen van het repro-servies vergelijken met het aardewerk van Van der Hoef, dan komen ze wat zwaar over. Van der Hoef probeerde zijn aardewerk serviesgoed de uitstraling van dun porselein mee te geven. Het  repro-servies is van porselein dat juist op stevig aardewerk lijkt.

Hoe dan ook, er staat een elegant servies voor onze ogen. Nee, het is niet origineel Jugendstil of Art Deco, maar deelt er wel een aantal fraaie vormen mee, zoals bijvoorbeeld het hoekige oortje aan de bekers en kopjes. Bovendien is het zeer gebruiksvriendelijk; zeg maar bijna onverwoestbaar.

 

ArtDeco_Repro3

Interieur

Op tafel staat het serviesgoed al uitgestald, maar mijn aandacht wordt opgeëist door het interieur van de kamer en aangrenzende serre. Hier overheerst de Art Deco. Kasten, tafels, lampen en een vitrine vol aardewerk, overal keren de kenmerken van deze hoekige stijl in terug. De sierlijke motieven in het Jugendstil plafond steken er niet wezensvreemd bij af, maar sluiten er naadloos bij aan. Dat is niet verwonderlijk want in veel woningen van rond 1930 zie je de stijlen sowieso verenigd.

 






foto:
Otto Kalkhoven

AertDeco_Repro2
ArtDeco_repro1
De Sphinx:
'Limburg' dekschaal
Edmond Bellefroid
ca. 1933
ArtDeco-Repro
Hier wordt de inhoud voor id "blokje10" weergegeven
Hier wordt de inhoud voor id "blok9" weergegeven
decoratie
Decoratie van het servies 'Chris'
naar/van
Chris van der Hoef
foto:
Otto Kalkhoven
ArtDeco_repro5
trekjes van de Jugendstil

Arnhem is op zijn mooist in het gebied rond park Sonsbeek. Stijlvolle woonwijken van begin vorige eeuw, grenzend aan glooiende groene velden met bos en beekjes. Het adres leidde naar een statige woning met trekjes van de Jugendstil. Hortend en stotend opende zich de voordeur en door een kier verscheen een manneke van een jaar of vijf. Ik was niet aanbeland bij een of andere grote productiemaatschappij, maar bij een jong gezin: Jeroen van der Burg en Jolanda Frentz en hun kinderen Lente en Florian.

Retro: repro-servies

 

 



 

 

 

 

 

 

 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home

 

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven