Snout_cup

De foto is veelbelovend. In werkelijkheid heb ik het stekelvarkenkopje van Egbert-Jan Lam nog niet gezien. Hedgehog cup is gemaakt van in 3D geprint polyamide. Je kan er volgens de omschrijving uitstekend hete dranken uit drinken. De stekels houden de hitte op veilige afstand van je handen. Naar de bovenrand van het kopje nemen de stekels in lengte af. Dat drinkt beter en maakt het mogelijk om met je lippen de temperatuur van de drank te registreren.


Om een of andere reden kan je geen alcohol uit de Hedgehog Cup drinken. Zou hij er niet tegen bestand zijn?
'Paper Porcelain'
set of Mug, Tea and Coffee cup and saucers
Scholten & Baijings, 2010
photo: courtesy Scholten & Baijings

Porcelain Table

Paper Porcelain is onderdeel van Porcelain Table. Scholten en Baijings bedachten een concept voor de gehele gedekte tafel. Van tafellinnen, bestek, tot en met glaswerk, alles op elkaar afgestemd.

Ontwerpen reikt voor dit duo verder dan de tekentafel. Ze willen zich ook het hoofd breken over hoe hun producten het best worden gerealiseerd. Het ambachtelijk vakmanschap dat daarbij nodig is vinden de ontwerpers o.a. bij de experts van glasfabriek Royal Leerdam en de wevers van het TextielLab Tilburg (onderdeel van het Audax Textielmuseum Tilburg).

Een ander product van Egbert-Jan Lam is de Snout Cup. Iets zegt mij, dat als deze beker ook geen alcohol verdraagt, de potentiële markt daardoor een stuk kleiner wordt. Blijft leuk als geschenk voor 'grumpy' familieleden.

btn vooruit
btn home
btn achteruitHedgehog Cup
in geschenkverpakking
ontwerper:
Egbert-Jan Lam

Hedgehog_cup
s
Hedgehog_cup

Egbert-Jan Lam:

Hedgehog Cup
Snout_cup kopjes
Hier wordt de inhoud voor id "blokje23" weergegeven

Scholten & Baijings

Nog niet te koop, maar bijzonder genoeg om reikhalzend naar uit te kijken: het servies 'Paper Porcelain' van Scholten & Baijings. Grijs karton staat aan de basis van het ontwerp. Met dit materiaal zijn ze een servies gaan opbouwen. De basisvorm van de kopjes en bekers zijn kleine vierhoekige vlakjes die met mathematische precisie aaneengeschakeld zijn. Het gevaar van een al te rigide vormgeving is bezworen door hier en daar met diagonale lijnen de rechte vlakken te doorsnijden. Zó fraai was blijkbaar het kartonnen resultaat dat het duo Stefan Scholten en Carole Baijings dit karakter wilden vasthouden. Pas bij secure observatie merk je dat het serviesgoed nu toch echt van porcelein is. Flinterdun en in precies de tint van grijzig karton. Fijnzinnig en verrassend.

Hier wordt de inhoud voor id "blokje20" weergegeven

Expositie

Al is het nog niet in de winkel, u kunt het Paper Porcelain wel gaan zien. In het Stedelijk Museum te 's-Hertogenbosch staat t/m 28 augustus de tentoonstelling Scholten & Baijings: Blush - design in full colour, het eerste museale overzicht van dit ontwerpersduo.

In het kader van deze expositie maakten de beeldend kunstenaars Scheltens & Abbenes de zeer esthetische video: BLUSH.
Deze is ook te zien op http://www.scholtenbaijings.com/

kom in poort
Paper Porcelain

Den_Haag
Hier wordt de inhoud voor id "blokje10" weergegeven
Hier wordt de inhoud voor id "blok9" weergegeven

Nieuwe ontwikkelingen

In het april-nummer schreven wij over ‘Metropolis’, de vooroorlogse verbeelding van de stad in de toekomst. Maar.... we leven inmiddels in die toekomst! Al is de stad nog niet af, toch willen wij in kaart brengen waar de ontwikkelingen ons voeren. Wat is de actuele stand inzake het Nederlands serviesgoed? Vanuit ons porseleine torentje speuren we het land af naar de jongste generaties serviesontwerpers. Wat voor serviesgoed hebben zij de laatste jaren voor ons gemaakt?
Achtereenvolgens komen aan bod: Scholten & Baijings, dan Egbert-Jan Lam en - op de volgende pagina - Piet Hein Eek

 

De toekomst is nu!

Over hedendaags servies

 

 

 

 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home

 

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven