3 winnaars van het Certificaat
Gulden Vorm

links Arabia:
'Ruska' (1963)
midden Arzberg: 'Alaska' (1965)
rechts Rosenthal: 'Composition'
(1965)

Kent u dit servies?

Maria uit Heemstede stuurde ons deze foto van een handbeschilderd serviesje met de vraag of wij er meer over konden vertellen. Wij kennen het niet en moeten bij u te rade gaan. Als u iets weet over waar en/of wanneer het is gemaakt of wie de ontwerper was, schrijf dan naar info@serviezendomein.nl dan sturen wij uw informatie aan Maria door. Bijvoorbaat dank.

btn vooruit


Om naar de volgende pagina te gaan, klik op de pijl rechts
btn home
back
Ineke-Hans
Maria-Heemstede
20-2-13
Troostrijke schoonheid

In februari vond OBJECT plaats, de jaarlijkse designpresentatie in Rotterdam, dit maal gehouden in het Nederlands Architectuur Instituut. Altijd onderhoudend en inspirerend om naar toe te gaan. Veel indringend serviesgoed was er ditmaal helaas niet te zien; reden om de straat over te steken en in Museum Boijmans van Beuningen Chris van der Hoefs 4300 en Bellefroids Thea gedag te gaan zeggen. Ai, wat een tegenvaller. Er had een nieuwe wind door de zalen gewaaid en beide serviezen weggevoerd. Alsof het Rijksmuseum De Nachtwacht in het depot had gehangen. 'Dat is toch prima', probeerde mijn reisgenoot, 'nu even wat anders en straks is het dubbel fijn als ze weer terug zijn.'
Ik mis deze objecten van troostrijke schoonheid intens. Lief museum, als jullie Thea en 4300 niet op zaal willen, zouden ze dan bij mij mogen logeren? Ik zal goed voor ze zorgen.
Weet u het antwoord? Schrijf het ons.

Meer verzoeken om informatie vindt u hier.
Bas-van-Beek
Ineke Hans / Bas van Beek

Waanzinnige collectie heeft Boijmans en natuurlijk zijn er een aantal blikvangers uit het depot tevoorschijn gekomen. In 2002 maakte Ineke Hans de serviesserie Black Gold - Originals (zie boven), robuuste vormen van ingekleurd porselein. Bas van Beek is met haar objecten gaan spelen en kopieerde ze in 2009 in roestvrij staal genaamd Reinterpretation Reproduction Ineke Hans. Het verschil in uitstraling is immens.
Corrie Nieuwenhuis uit Wassenaar schreef ons dit:

Graag zou ik wat meer weten over een oud serviesje, dat nu bij mij in de kast staat. De grootmoeder van wijlen mijn man had een spoelkommetje van dun wit porselein met blauwe bloemetjes en lichtbruine blaadjes. Dit kwam bij mijn schoonmoeder terecht en later bij ons. Toen we in de jaren tachtig op zoek waren naar een kastje vonden we in een antiekzaak in Valkenburg ZH het thee- of koffieservies dat bij het spoelkommetje hoorde. Al waren we hier niet naar op zoek, dit moesten we hebben natuurlijk. Het staat er alleen voor de sier, want ik durf het nauwelijks te gebruiken. Van diezelfde grootmoeder is het oude theelichtje, met helaas enkele beschadigde plaatjes in het reliëf. Als er een waxinelichtje in brandt komt de oude voorstelling heel mooi tot zijn recht. Kunt u of een van de lezers me iets meer vertellen over de afkomst en leeftijd van deze items? Ik ben erg benieuwd.

119 bezoekers dagelijks op serviezendomein.nl

De eerste editie van serviezendomein.nl verscheen in februari 2011. Dankzij flyers en een presentatie op de beurs van de Vereniging voor Maastrichts Aardewerk behaalden we al snel 40 (unieke) bezoekers per dag en daar waren we trots op. Vanaf die tijd is het aantal personen dat onze website weet te vinden gestaag blijven stijgen. Toch waren wij heel verrast toen we de statistieken van onze provider onder ogen kregen over januari 2013. Dagelijks is maar liefst 119 keer over onze website gesurfd! Dat is ruim 3000 bezoekers per maand. We blozen ervan en hopen dat deze ontwikkeling zich voortzet. Om het te vieren is deze editie extra 'dik'.

Alaska
Composition
Ruska
publicteitsfoto met waterschade van
'Aristo'
in het archief van
de Jaarbeurs Utrecht
trofee-uitreiking
Aristo

In een oude catalogus van Maastrichts serviesgoed viel mijn oog op de trotse vermelding bekroond met het Certificaat Gulden Vorm. Het zei me niks. Een uurtje surfen op internet leerde dat het een onderscheiding betrof die van 1963 t/m '72 door stichting Gulden Vorm werd uitgereikt tijdens de jaar- en vakbeurzen in Utrecht. Een Nederlandse prijs die aan serviesgoed werd toegekend, daar wilde ik meer van weten.

Allerlei vragen kwamen boven als: Wie bestuurden stichting Gulden Vorm en wat was hun prijzenpolitiek? Welke serviezen hebben in de loop der jaren het certificaat gekregen? Hoe groot was de invloed van Gulden Vorm? Om op deze vragen antwoord te krijgen bivakkeerde ik in het Utrechts Archief. Lees meer over Gulden Vorm en de bekroonde serviezen: Klik hier.

serviezendomein 2013 nr. 2

Certificaat Gulden Vorm - special


 


 

 

 

 

 

 

 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home

 

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven