Serviezenbranch
in serviezendomein bespraken we serviesgoed, ontwerpers en producenten. Eén belangrijke schakel zijn we tot nog toe vergeten: de winkeliers. Raar, want als iemand ons iets kan vertellen over heden en verleden van de serviezenbranch, over wat in en wat uit is, over wat goed is en wat rommel, dan is het de vakman in de detailhandel.
Theo Colenbrander
In 1867 werkte Colenbrander (1841 - 1930) bij een architectenbureau in Parijs en was daar nauw betrokken bij de voorbereidingen van de toenmalige Wereldtentoonstelling. Hij zag er fascinerende paviljoens met minaretten, pagodes en tempels. Er ging een wereld voor hem open.Helaas worden de echte speciaalzaken schaars, steeds meer weggedrukt door bulkhandel en internet, maar ook door onze onverschilligheid. We zijn al snel met een bordje tevreden of erger nog: we nemen een snelle hap uit een plastic bakje. Hoe onbegrijpelijk. Een goed gedekte tafel draagt eraan bij om van de maaltijd een bijzonder moment te maken. Tijd voor een goed gesprek, voor introspectie en natuurlijk om aandachtig van het eten te genieten.
Het kopen van serviesgoed is een serieuze aangelegenheid. Je wilt de opties zien en in je handen houden. En dat kan vaak toch alleen bij de vakhandel. Wij zijn een kijkje gaan nemen bij het aloude familiebedrijf Leeuwin's Serviezenhuis aan het Oudkerkhof in Utrecht. Lees verder:
Ram:
Kommetjes met decor
'Strooming' (1925),
Theo Colenbrander,
gezien in Assen.
De Arnhemsche Fayencefabriek
Neeltje Vet-Kroon mag de annalen in als martelares van de pottenbakkers. Natuurlijk, alle ouders van puberende kinderen weten wat slapeloze nachten zijn, maar Neeltje had een extra kruis te dragen. Haar zoon Klaas was geobscedeerd door aardewerk en had in haar achtertuintje een heuse oven gebouwd, met houten dak en wanden. Toch schijnt het allemaal goed te zijn afgelopen. Samen met zijn broertje Jaap begint Klaas in 1903 in Purmerend een eigen pottenbakkerij. Deze brandt wel af. De broers laden de overgebleven mallen op een wagen en vertrekken naar Arnhem waar ze met veel succes de Arnhemsche Fayencefabriek opzetten. Maar dit succes kent zijn prijs. Lees verder:
Serviezendomein, 2014 nummer 2
Pagina 1