Koffiestel van een 'koninklijk'
porseleinen servies
bij Wempe & Wempe
Op de Thee

Binnenkort komen alle theeserviezen uit de opslag van het Princessehof. Op 6 september aanstaande opent daar de tentoonstelling ‘Op de thee’, gewijd aan de internationale theeculturen. Prachtig porselein en aardewerk uit alle tijden en windstreken, allemaal gemaakt om dat ene drankje zo smaakvol en geurig mogelijk te serveren. Lees verder:


25 jaar Wempe & Wempe

Binnenkort is het feest in Den Haag. 25 jaar geleden openden Plonie en Trees, beter bekend als Wempe & Wempe, aan het Buitenom hun winkeltje in tweedehands serviesgoed. Vooruitlopend op dit jubileum zijn wij aan het Buitenom een kijkje gaan nemen en spraken met de huidige eigenaresse Hetty Bloemendal. Na ruim een half jaar 'stage te hebben gelopen' bij de zusjes Wempe had zij voldoende kennis en ervaring opgebouwd om de winkel over te nemen.
Lees verder:


btn vooruit

btn home
achteruit
Vreeswijk-Clary
Vreeswijk-Clary-2
Wempe-buiten


Uiteraard was 525 niet het enige voorbeeld van constructivistisch gebruiksaardewerk. Van verzamelaar Peter Vreeswijk kregen wij foto's toegestuurd van een heel bijzondere uitvoering van koffieservies Clary van De Sphinx.

Het ontwerp van Clary is uit 1917 en gemaakt door Johan Lint. Hij was ook verantwoordelijk voor de decoratie. Laten we zeggen dat het hier afgebeelde constructivistische 'spuitdecor' bedoeld was voor kopers met een trendy smaak. Hetzelfde serviesgoed was ook verkrijgbaar in een wat meer behoudende versie in effen oker-geel of tomaten-rood met zwarte contrasten en Lint schuwde zelfs de liefelijke bloemmotiefjes niet.

foto's en collectie P. Vreeswijk
klassiek
foto rechts: Erik en Petra Hesmerg
courtesy: Keramiekmuseum Princessehof

Sinds Hetty eind 2005 de winkel in tweedehands serviesgoed leidt is het assortiment gaandeweg veranderd. De tijd van de voorliefde voor oude serviezen van oma's zolder raakte ten einde en de consument wilde zich met meer luxe omringen. Dat is in het aanbod terug te zien. Er is minder eenvoudig Nederlands aardewerk en meer luxueus serviesgoed uit vooral Duitsland, Frankrijk en Engeland. Evengoed zijn ook belangrijke Nederlandse designfirma's als Zaalberg vertegenwoordigd.

Clary

In de reeks 'Hoogtepunten uit honderd jaar Nederlands servies' kwam in december vorig jaar het Goedewaagen theeservies model 525 uit 1932 ter sprake. De vooralsnog onbekende ontwerper had zich voor de vormgeving laten inspireren door het constructivisme, een stroming van Russische origine.


Op-de-thee-7
Princessehof
Keramiekmuseum Princessehof

Maria Louise van Hessen-Kassel (oftewel Marijke Meu zoals de Friezen haar liefkozend noemen) was de weduwe van de Friese stadhouder Johan Willem Friso, een van de voorvaderen van koning Willem Alexander. Als regentes nam zij het stadhouderschap waar voor de jonge Willem IV en later nog eens voor haar kleinzoon Willem V. Maria Louise was ondertussen een ware patrones voor de kunsten en hartstochtelijk verzamelaar van keramiek. Haar paleisje is nu het Keramiekmuseum Princessehof met een van de grootste Nederlandse verzamelingen op dit gebied, van antiek Chinees en Jugendstil tot ultra modern. Lees verder:



logo
Modern

De Jugendstil in aantocht

De eerste editie van serviezendomein.nl na de zomer staat in het teken van de Jugendstil. Wat betekende deze internationale kunststroming voor de Nederlandse serviesvormgeving?
Uiteraard komt hier het eierporselein van Rozenburg ter sprake.

Onlangs dook op Marktplaats een Jugendstilservies op van De Sphinx in Maastricht uit circa 1904. Zowel qua vormgeving als qua decoratie lijkt het sterk op serviesgoed van Chris van der Hoef. Of de meesterontwerper er daadwerkelijk de bedenker van is, dat is onzeker, maar zijn invloed is onmiskenbaar.

 

Serviezendomein, 2014 nummer 3

Pagina 2


 




 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register /

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home