25 jaar Wempe & Wempe
Binnenkort is het feest in Den Haag. 25 jaar geleden openden Plonie en Trees, beter bekend als Wempe & Wempe, aan het Buitenom hun winkeltje in tweedehands serviesgoed. Vooruitlopend op dit jubileum zijn wij aan het Buitenom een kijkje gaan nemen en spraken met de huidige eigenaresse Hetty Bloemendal. Na ruim een half jaar 'stage te hebben gelopen' bij de zusjes Wempe had zij voldoende kennis en ervaring opgebouwd om de winkel over te nemen.
Lees verder:
Sinds Hetty eind 2005 de winkel in tweedehands serviesgoed leidt is het assortiment gaandeweg veranderd. De tijd van de voorliefde voor oude serviezen van oma's zolder raakte ten einde en de consument wilde zich met meer luxe omringen. Dat is in het aanbod terug te zien. Er is minder eenvoudig Nederlands aardewerk en meer luxueus serviesgoed uit vooral Duitsland, Frankrijk en Engeland. Evengoed zijn ook belangrijke Nederlandse designfirma's als Zaalberg vertegenwoordigd.
Clary
In de reeks 'Hoogtepunten uit honderd jaar Nederlands servies' kwam in december vorig jaar het Goedewaagen theeservies model 525 uit 1932 ter sprake. De vooralsnog onbekende ontwerper had zich voor de vormgeving laten inspireren door het constructivisme, een stroming van Russische origine.
De Jugendstil in aantocht
De eerste editie van serviezendomein.nl na de zomer staat in het teken van de Jugendstil. Wat betekende deze internationale kunststroming voor de Nederlandse serviesvormgeving?
Uiteraard komt hier het eierporselein van Rozenburg ter sprake.
Onlangs dook op Marktplaats een Jugendstilservies op van De Sphinx in Maastricht uit circa 1904. Zowel qua vormgeving als qua decoratie lijkt het sterk op serviesgoed van Chris van der Hoef. Of de meesterontwerper er daadwerkelijk de bedenker van is, dat is onzeker, maar zijn invloed is onmiskenbaar.
Serviezendomein, 2014 nummer 3
Pagina 2