Nieuw assortiment

Waar de grote spelers in het veld zoals Regout, Société Céramique, en Plazuid na de oorlog voorzichtig teruggrijpen op hun vooroologse modellen, daar komt het jonge Fris met een geheel nieuw assortiment op de markt. De nieuwe producten spreken de consument bijzonder aan: strakke vormen, moderne pastel kleuren en ze zijn ook nog eens handig in het gebruik. De grote fabrieken hebben even het nakijken. Om het succes van Fris te evenaren proberen ze snel soortgelijke producten in hun assortiment op te nemen. Servies ‘Edam’ van Fris (ontwerp W.H. de Vries) heeft duidelijk model gestaan voor het succesvolle Maastrichtse ‘pastel’.


Hier wordt de inhoud voor id "blokje49" weergegeven

Goed Wonen
Het nieuwe gebruiksaardewerk van Fris viel ook in de smaak bij ‘Goed Wonen’, een organisatie die het Nederlands interieur wilde verbeteren. Je zou ze zelfs het oogappeltje van deze stichting mogen noemen. Fris komt als een van de eerste aardewerkproducenten in het Goed Wonen tijdschrift aan bod en ze ontvangt voor menig product het begeerlijke keurmerk van de stichting. Lees verder op de volgende pagina:

btn vooruit
btn home
achteruit
Goed_Wonen
Edam

Van het water, in de klei

Na de oorlog is er in Gouda een groot gebrek aan arbeidskrachten. De heren Fris gaan op zoek naar een andere vestigingsplaats en kiezen voor Edam. Door het indammen van de Zuiderzee lopen daar talloze vissers  werkeloos rond. Er is bovendien een pot subsidie voorhanden om deze mannen weer aan een baan te helpen. Het is even wennen, maar met een flinke dosis goede wil maken de zeebonken zich het werk met de klei eigen. Najaar van 1946 kunnen de ovens worden opgestart en op 3 januari 1947 vindt de officiële opening plaats.




Pagina uit:
'Goed wonen'
over servies van Fris

Fris_Edam
Fris_Edam
Hier wordt de inhoud voor id "blokje14" weergegeven
Hier wordt de inhoud voor id "blokje13" weergegeven
N.V. Keramische Industrie Fris:
'Edam'
ontwerp W.H. de Vries
1950
(aanvulling op theeservies uit 1947)
Fris_familie
Hier wordt de inhoud voor id "blokje10" weergegeven
Hier wordt de inhoud voor id "blok9" weergegeven
Fris_3schalen

Gerrit Fris neemt als investering in 1943 de Kunstaardewerkfabriek De Volharding over. Samen met zijn zoon Gerrit jr. neemt hij de leiding van het bedrijf op zich. Enige expertise met de aardewerkindustrie hebben vader en zoon niet, maar daar zitten ze niet mee. Ze benaderen Willem Hendrik de Vries, docent keramiek in Amsterdam, om als adviseur en ontwerper bij de frima in dienst te treden. Al laat het resultaat door de oorlogsjaren even op zich wachten, de heren hebben een excellente keuze gemaakt. De ontwerpen van De Vries maken Fris binnen enkele jaren tot speerpunt in de aardewerkindustrie.

N.V. Keramische Industrie Fris


Gouda 1943 - 1947, Edam 1947 - 1969


 



 

 

 

 

 

 

 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home

 

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven