Plazuid: '9000',
Jansen van Galen,
na 1930Plateelbakkerij Zuid-Holland

Zoals veel pottenbakkerijen kende ook Pateelbakkerij Zuid-Holland twee productielijnen. Enerzijds vervaardigde zij aardewerk dat appeleerde aan de smaak van het grote publiek. Om de prijs laag te houden werden concessies gedaan aan de kwaliteit en de productie verliep zoveel mogelijk fabrieksmatig.
Anderzijds maakte ze op de Afdeling Kunstnijverheid - voor een hoger marktsegment - artistiek verantwoord vaatwerk waarvoor bekende kunstenaars/vormgevers als Leendert Muller, Chris van der Hoef, Cornelis de Lorm en Driekus Jansen van Galen aan het werk werden gezet.btn vooruit
Jansen van Galen pag.4
btn home
achteruit
Expo-Ram
Ram-expositie
Ram: Servies 'T',
N.H. van Lerven, (ca. 1934)
Ram-expo-2
Afbeelding uit de catalogus
'T.A.C. Colenbrander (1841 - 1930), Plateelbakkerij "RAM" te Arnhem (1921 - 1935)',
Gemeentemuseum Arnhem, Arnhem 1986.

 

Eetservies

In 1934 stond Ram op de Voorjaarsbeurs in Utrecht. Gelukkig is hun stand toen gefotografeerd anders zouden wij niet hebben geweten dat 'R' veel uitgebreider is geweest dan alleen een theeservies. Op de foto links zijn onder meer dekschalen te zien die eenzelfde 'stop' als deksel hebben. Ook de rechterkant van de foto biedt verrassingen. Op de lage kastenwand staan delen van het thee- een eetservies 'T' dat is ontworpen door N.H. van Lerven.

Jansen-van-Galen-R
Jansen-van-Galen-Q

'R'

Een zeer overtuigend resultaat bij Ram bereikte Jansen van Galen met zijn theeservies 'R'. We zien de hoekige handgrepen weer terug van servies 'Q' evenals die opvallende open tuit. Het grote verschil is dat de theepot niet langer rond is als een voetbal, maar afgeplat. Alsof de bal iets is ingedrukt. Heel geslaagd is ook het deksel in de vorm van een kurk of stop.

Jansen-van-Galen-9000
logo

'Q'

Plusminus 1932 bracht Ram opnieuw een servies van Jansen van Galen uit: 'Q'. We hebben dit nog niet mogen aanschouwen. De enige afbeelding die ons ervan bekend is komt uit een prijscourant uit 1934.

Hendrik Jansen van Galen

pagina 3


 
 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

kent u dit servies?

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home