Franklin-1
Flora Design: soepservies
Simon de Boer (1993)
foto en collectie: K.M.G.
Nienhuis' draaischijf

Na het overlijden van Bert Nienhuis namen de keramisten Jan de Rooden en Johnny Rolf diens atelierboedel over. Vervolgens kwam zijn draaischijf bij de keramiste Adriana Baarspul terecht. Zij wil het nu - met toestemming van De Rooden en Rolf - schenken aan het Keramisch Museum .


Servies van de maand

Een nieuw initiatief dat het museum onlangs startte is ‘het servies van de maand’. In het museum en op de de website wordt een bepaald servies in de spotlights gezet. Het vorige ‘servies van de maand’ was voor ons onbekend: een soepservies uit 1993 van Flora Design ontworpen door Simon de Boer, met enkele bijzondere handige eigenschappen. Zo is er naast het reservoir voor de soep op het bord ruimte gecreëerd voor lepel en brood en is het réchaud om de soep warm te houden verwerkt in de bodem van de terrine. Het servies werd goed ontvangen, maar helaas is een echt groot economisch succes uitgebleven.


btn vooruit

btn home
achteruit
Ko-servies-1
K.M.G.servies
Simon-de-Boer
Bezoek serviezendomein.nl
nu ook op Facebook!





Van Ko uit Amsterdam kregen we foto's van een ontbijtserviesje dat nog van zijn overgrootmoeder is geweest. Maar waar zou het zijn gemaakt?
Lees verder:
Sanne-Dr.
Quirina



Keramiste Johnny Rolf op de draaischijf
van Bert Nienhuis (1962). Foto Frits
Weeda. Met dank aan Jan de Rooden.
Courtesy Keramisch Museum
Goedewaagen

Het actuele ‘servies van de maand’ betreft het door Lucie Q. Bakker vormgegeven Quirina. Aanvankelijk produceerde zij het zelf in haar atelier in Amsterdam. In 1967 nam Tichelaar in Makkum haar serviezenlijn over. Met de herleefde interesse voor design uit de jaren zestig is te verwachten dat ‘Quirina’ haar oude populariteit heel snel terug krijgt.

foto: Koninklijke Tichelaar Makkum:
Dekschaal 'Quirina' met réchaud,
Lucie Q. Bakker
foto courtesy K.M.G.

Wie herkent deze theepotten?

Veel vragen over de herkomst van serviesgoed bereikten ons de laatste perode uit binnen- en buitenland. Vaak konden wij direct een antwoord geven, maar soms hadden wij ook geen idee. Misschien kunt u helpen? Lees verder:



Johnny-Rolf
25 jaar Keramisch Museum Goedewaagen

Het Keramisch Museum Goedewaagen in Nieuw Buinen vierde op 29 november jl. haar 25-jarig jubileum. Het museum bezit een fraaie collectie keramiek, maar dat is niet het enige dat er te zien is. Dankzij jaren van documentatie en onderzoek én het goede relatiebeheer heeft het museum in de afgelopen jaren vele verzamelaars aan zich weten te binden die graag bereid zijn topstukken uit hun collectie in bruikleen te geven. Een bezoek aan Nieuw Buinen is dan ook altijd de moeite waard. Bij een jubileum hoort een bijzondere aanwinst. Hoewel nog niet 100% zeker, is de kans groot dat binnenkort de draaischijf die Bert Nienhuis in 1912 in Hagen voor zich liet bouwen aan het Keramisch Museum wordt geschonken.



Proportio-logo
Rozenburg theeservies
decor: Samuel Schellink
(1908)
foto: Proportia Divina
Hoef-imitatie

Moderne blokjes

Het patroon van groene en gele blokjes dat Chris van der Hoef begin twintigste eeuw voor zijn serviesgoed bedacht is iconisch geworden voor de Nieuwe Kunst, de Nederlandse variant van de Jugendstil. Maar heel uitzonderlijk - laat staan uniek - was het spelen met eenvoudige frisgekleurde lijntjes en vormpjes niet. Over hoe al die groen/gele-varianten tot stand zijn gekomen, dat weten we niet. Ook is onduidelijk wie het eerst met dit geometrische basispakket aan het spelen is gegaan.
We plaatsen eens wat varianten naast elkaar. Lees verder:

 

Serviezendomein, 2014 nummer 4

Pagina 2


 




 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home