Somers-D.D.A.
Christien Meindertsma
servies voor 1616 / Arita Japan
persfoto Dutch Design Awards

Lotte Douwes

De Dutch Design Week is in aankomst en die mogen we niet missen. Het begint al met een overzichtstentoonstelling van het werk Lotte Douwes. Eigentijds serviesgoed in opvallende kleuren maakt Lotte. De combinatie van een glanzend geglazuurde binnenkant en een doffe ongeglazuurde buitenkant vinden we vaker terug bij Dutch Design, maar evengoed is het effect weer groot.


Douwes
Meindertsma
btn vooruit
btn home
achteruit

hedendaags design en de traditionele Japanse vormtaal. Dit project gaat verder dan het creëren van producten alleen: het zorgt ook voor behoud van ambacht, uitwisseling van kennis, en herwaardering voor traditionele productieprocessen. 2016/Arita scoort hoog op het vlak van esthetiek, terwijl de totstandkoming er een significante meerwaarde aan verleent.
Motivatie van de jury van de Dutch Design Awards:

Scholten & Baijings en Teruhiro Yanagihara
koppelden zestien ontwerpers aan
ambachtslieden uit het Japanse porseleindorp
Arita. Dat resulteerde in zestien collecties rond
het ritueel van koffie- en theedrinken, elk
gekenmerkt door een afgewogen balans tussen

 

Modern-237b
Studio Wieki Somers:
Theeset voor 1616 / Arita Japan
foto: Pien Spijkers, courtesy D.D.A.
Société Céramique:
terrine 'Modern ovaal'
ontwerper onbekend
circa 1907
portret-360
Dutch Design Awards

Er is nog een belangrijke reden om de trein naar Eindhoven te pakken. Het mede door Scholten & Baijings georganiseerde project 2016 /Arita Japan is genomineerd voor de Dutch Design Awards. Zestien internationale kunstenaars reisden ervoor naar Japan en gingen ieder voor zich aan de slag in een van de vele ateliers. Eeuwenoude tradities en eigentijdse vormgeving versmolten in de Japanse porseleinovens tot nieuw en onwaarschijnlijk mooi serviesgoed. Wie de nieuwe 'Japanse' creaties van Studio Wieki Somers, Christien Meindertsma, Kirstie van Noort én natuurlijk Scholten & Baijings niet in het Rijksmuseum heeft gezien, die mag deze gelegenheid niet missen. Van zaterdag 22 oktober tot zondag 30 oktober 2016 is hun werk te zien tijdens de overzichtstentoonstelling van alle finalisten van de D.D.A. in het Veemgebouw aan de Strijp-S in Eindhoven.
Glasfabriek Leerdam:
Theepot
H. Berlage en P. Zwart
1926

Modern ovaal

Modern ovaal van Société Céramique was enkel bekend van een oude reclamefoto uit het archief 'Het geheugen van Nederland'. Of het servies in kleine oplage was gemaakt of misschien zelfs nooit op de markt was verschenen, dat kon niemand vertellen. Als het al bestond, dan moest het zeldzaam zijn. Het was dan ook een verrassing toen een omvangrijk Modern ovaal opdook op een veilingsite. En zoals dat dan gaat, verschenen er kort na elkaar nog andere onderdelen op de markt zoals koffiekopjes, een schaal op voet en zelfs een cakedoos. Lees verder over het servies Modern ovaal:

wt-logo

In de ruim vijf jaar van zijn bestaan heeft Serviezendomein een positie verworven als digitale hotspot voor mensen met een passie voor bijzonder vormgegeven serviesgoed. Dagelijks bezoeken enkele honderden designliefhebbers de site. Ze vinden er niet alleen een schat aan informatie over Nederlandse ontwerpers sinds 1900, maar ook inspirerende berichten over de nieuwste trends, uniek beeldmateriaal en prachtige foto's. De man achter
Serviezendomein is theatermaker Wim
Trompert. Wat zijn zijn drijfveren? De
hoogste tijd voor een interview.

Lees verder:

Mosa-563c

Norma in reprise.

De theorie was verleidelijk: Edmond Bellefroid zou voor zijn servies Norma geïnspireerd zijn geweest door Maria Callas. Helaas, de beroemde sopraan bleek Norma pas vanaf 1954 in de theaters gezongen te hebben. Toen was Bellefroid al klaar. De diva had dus nooit model kunnen staan voor de elegante koffiepot en daarmee was het verhaal uit. Ha, niets is minder waar. Muziekwetenschapper Peter van der Waal kwam met nieuwe informatie en blies de theorie nieuw leven in. Lees het vervolg van Maria Callas en het Norma-servies:

2016 nummer 4

Wim Trompert: de man achter Serviezendomein


 


laatste editie

korte berichten

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

wij zoeken

een link naar

reacties

home