Pauline-Wiertz
Dutch Decorators

In 1996 onderneemt Goedewaagen een interessante actie. Met de boedel van Plateelbakkerij Zuid-Holland was ooit het traditionele theeservies Oxford meegekomen. Goedewaagen had dit opnieuw in productie genomen en vooral de uitvoering met Delfts blauwe bloemen betoonde zich een commercieel succes. Onder de actienaam Dutch Decorators werd aan 6 kunstenaressen gevraagd een nieuwe decoratie voor het servies te ontwerpen. De zes unica die hiervan het resultaat waren werden in 1997 geëxposeerd in het Gouds Museum. Enkele serviezen werden nadien door Goedewaagen in een commerciële oplage uitgebracht.
btn vooruit

Om naar de volgende pagina te gaan, klik op de pijl rechts
btn home
achteruit
Bronvermelding

Voor dit artikel is onder meer gebruik gemaakt van de hiernaast vermelde publicaties.

Voor wie zich verder in de geschiedenis van Royal Goedewaagen wil verdiepen zijn deze werken van harte aanbevolen, evenals een bezoek aan het Keramisch Museum Goedewaagen in Nieuw-Buinen.


Royal Goedewaagen

De geschiedenis van Goedewaagen is gelukkig nog niet ten einde. In de fabriekshallen in Nieuw-Buinen heerst nog volop activiteit. Wij zijn er gaan kijken en hebben ook het Keramisch Museum Goedewaagen bewonderd.
Al eerder schreven wij aan de hand van een oude brochure over de serviezen in de jaren dertig.
U kunt er in serviezendomein over lezen.

Dutch-Decorators

Marie-Thérèse van Glabbeek: 'Goedewaagen's gebruiksgoed'; uitgave van Museum Het Kruithuis, Stedelijk Museum voor Hedendaagse Kunst;
's-Hertogenbosch 1994.
Ron Tasman: 'The Gouda Pottery Book, Plateelmakers in Holland',
Rotterdam 2007, 3 delen.

Maar, wanneer Friggo Visser, conservator van het Keramisch Museum Goedewaagen, zijn kennis van de aardewerkindustrie en zijn omvangrijke database met informatie en afbeeldingen niet met ons had willen delen, dan hadden deze pagina's nooit tot stand kunnen komen. Veel dank!


Sander Alblas

Tussen 1992 en 2010 werkt Sander Alblas als vaste vormgever voor Goedewaagen. Sindsdien is hij verbonden aan het Europees Keramisch Werk Centrum in 's-Hertogenbosch. (Een instituut waar kunstenaars de mogelijkheden van keramiek kunnen onderzoeken.) Van zijn hand is het servies Elementen. De decoratie is gebaseerd op de klassieke leer van de vier elementen: vuur, aarde, water en lucht.
Royal Goedewaagen:
'Trechterbekerservies' voor het Nationaal Hunebedcentrum
ontwerp: Designstudio Smool (2005)
foto courtesy Royal Goedewaagen
Goedewaagen:
theepot 'Oxford'
decoratie in serie Dutch Decorators(1997)
Caroline Brusse
foto courtesy KMG
Goedewaagen:
kopjes van het servies 'Elementen'
Sander Alblas
foto courtesy Royal Goedewaagen
Elementen
Hunebed-servies

Design
In 1992 stopt Goedewaagen met het maken van goedkope souvenirs, dat kan men elders voor minder geld. Onder het nieuwe hoofd van de ontwerpafdeling, Auke Beikes, wordt de eigentijdse vormgeving weer een prominente plaats gegeven in het bedrijfsplan. Het blijkt een succesvolle keuze. De collectie design is inmiddels wereldvermaard en vele nationale en internationale ontwerpers waren of zijn aan Royal Goedewaagen verbonden.

recla
Flora-Meydam

Na de herstart vergaat het Goedewaagen economisch zo goed dat zij in 1989 Plateelbakkerij Flora kan over nemen. Het brede scala van Flora-producten, van traditioneel tot eigentijds design, wordt vanaf 1993 in de eigen collectie opgenomen. Flora, opgericht in Gouda in 1945, maakte vooral furore in de vijftiger en zestiger jaren met gebruiksgoed dat destijds als hypermodern gold en nu als 'retro' weer geliefd is. Ook nadien is er prachtig aardewerk vervaardigd.

Flora:
koekschaal met deksel
Floris Meydam
Koe

Goedewaagen:
theepot 'Oxford'
decoratie in serie Dutch Decorators (1997)
Pauline Wietz
foto courtesy KMG
Dekschaal Oxford
werd ooit gemaakt
bij PZH en is later bij Goedewaagen weer in productie genomen; hier afgebeeld met Delfts blauw decor.
foto courtesy
Royal Goedewaagen
.


PZH-Oxford

Als een Phoenix

In 1982 zijn de deuren van de Koninklijke Goedewaagen gesloten, maar niet voor lang. Jan Kramer, voormalig hoofd verkoop, maakt een nieuw bedrijfsplan en weet daarmee de curatoren van de boedel te overtuigen. Niet meer dan een paar maanden na sluiting herrijst er een klein bedrijfje, Goedewaagen-Gouda BV, als een Phoenix uit de as. De productie wordt kleinschaliger, flexibeler en meer marktgericht. Grote en kostbare voorraden worden  voorkomen. De firma weet de verkooppotentie van het Delfts Blauw flink uit te nutten, zoals ook de miniatuur monumentenpandjes een lucratieve verkooplijn blijft . Wezenlijk anders dan in het verleden is de focus in het nieuwe bedrijfsplan op het binnen halen van opdrachten.

Goedewaagen pagina 5

Een doorstart


 


 

 

 

 

 

 

 

laatste editie

serviezendomein.nl

eerdere edities

alle onderwerpen

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

wij zoeken

een link naar

reacties

home