Vuur & Vlam
60 jaar keramiekatelier Cor Unum wordt gevierd met een tentoonstelling in het nieuwe Stedelijk Museum in 's-Hertogenbosch. Tot en met 2 februari 2014.
Volokhova-1426



Heel graag horen wij uw reactie op ons 'webmagazine': info@serviezendomein.nl
btn vooruit

om verder te lezen
klik op de pijl rechts
btn home

voor vorige edities
klik op de pijl links
btn achteruit
sm-theepot

Rijks-1390

Begin september bezochten wij de nieuwbouw van het Stedelijk Museum in 's-Hertogenbosch. Meteen al bij binnenkomst word je verrast. De hal wordt gedomineerd door een prachtige organisch gevormde balie. Deze, een wand en enkele losse objecten - alle van hout - zien eruit alsof de wind er eeuwenlang wind heeft langs geraasd.
De grote bovenzaal stond geheel in het teken van keramiek met werk van kunstenaars als Picasso, Mendini en Cocteau. Inmiddels opende een nieuwe expositie met eigenzinnig aardewerk van het Bossche atelier Cor Unum Contemporary Ceramics. Onder ontwerper Sweitze Landsheer groeide een zieltogende sociale werkplaats uit tot een internationaal geroemde producent van keramisch design met musea als het MOMA in New York als afnemer.
DB-SM
Volokhova-1430
Muezz

foto's: Peter Cox
courtesy Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch
Bazel 067
Dutch Design Week 2013

Wie nog zit te somberen over de veerkracht van de Nederlandse economie, die heeft verzuimd naar Eindhoven af te reizen voor de Dutch Design Week. Daar spat de ondernemingszin en de creativiteit om je oren. Verrassend, venieuwend en oogverblindend! Verspreid over een enorm deel van de Philipsstad openen bedrijfjes, ateliers en expositieruimtes hun deuren om de laatste stand van zaken omtrent de Nederlandse vormgeving te tonen. Lees verder:
kom in poort


Müzz Design:
'Cobalt Blue'
theepot
www.muzzdesign.com

Persglas

Wat bijzondere objecten toch met je doen. Ondanks alle goedkope wijnglazen en slakommen hadden wij ons nog nooit afgevraagd hoe persglas wordt gefabriceerd. Nu, met onze neus een paar uurtjes boven het Berlage-servies, willen wij er alles van weten. Het Nationaal Glasmuseum was zo behulpzaam om de nodige documentatie toe te sturen. Ongeveer alsvolgt ging het in zijn werk. Lees verder:















links en rechts:
tafelstukken van
Maria Volokhova
www.volokhova.com
De musea

Hoe beroemd kan serviesgoed zijn? Vraag je aan willekeurige voorbijgangers naar de zigzagstoel van Rietveld dan is de kans groot dat ze hooguit door de naam verward worden, maar het houten object kent iedereen. Tot mijn verbazing bleken zelfs vrienden die krom lopen onder hun culturele bagage geen beeld te hebben bij het 'gele glazen servies van Berlage'. Er is dus zendingswerk te verrichten. Gelukkig doen de Nederlandse musea hun best. Hier een kleine inventarisatie van locaties waar u zo snel mogelijk het serviesgoed 'life' kunt gaan zien. Lees verder:
Berlage-Zwart-theeservies


Glasfabriek Leerdam:
serveerschaal:
K.P.C. de Bazel
1920
Hier wordt de inhoud voor id "blok9" weergegeven


Berlage in midden, Piet Zwart 2e van links
foto ca. 1925
fotograaf onbekend
annexatie

Van alle bekende voorbeelden van Nederlands design behoort het gele glazen ontbijtservies van Hendrik Berlage en Piet Zwart tot de absolute top. De heldere en strakke vormen, de industriële uitstraling, de opvallend harde kleur en natuurlijk de uitvoering in persglas, alle aspecten hebben bijgedragen aan de roem. Het ontwerp stamt uit begin jaren twintig van de vorige eeuw en was zijn tijd ver vooruit. Over de creatie van dit ontbijtservies bestaan uiteenlopende lezingen. De waarheid is niet meer vast te stellen, maar de annexatie van het auteurschap door Zwart is boeiende materie. Lees verder:
Berlage-Zwart

serviezendomein 2013 nr. 5

Het ontbijtservies van Berlage & Zwart

 



 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home