De havezate Mensinge is gelegen aan de Mensingheweg 7 in Roden (Drenthe). Tot 6 september 2015 te zien.Sphinx: 'Distel'
ca.
collectie Marian Hankel


Rob-Bensing-1


De Sphinx: theeservies 'Thea',
ontwerper Edmond Bellefroid
ca. 1933
collectie Marian Hankel
Distel

De Maastrichtse aardewerkindustrie

Wim Trompert, initiatiefnemer van serviezendomein, vertelde over de opkomst en ondergang van de Maastrichtse aardewerkindustrie. Zijn verhaal geven wij hier verkort voor u weer en illustreren het met foto's gemaakt van de tentoonstelling van Marian Hankel.
Lees verder:

btn vooruit
naar pagina 2 ->
btn home
achteruit
Rob-Bensing-2
zie: http://studiorobbensing.nl/
Thea-wit
Theeservies 'Behoud van de Indische cultuur'
ontwerp Rob Bensing
foto courtesy Studio Rob Bensing

Dit theeservies is bedoeld als een ”conversation piece”. De vormgeving van dit servies geeft tegelijkertijd een moment van bezinning en brengt het gesprek over mijn Indische afkomst op gang. Het theeservies staat symbool voor mijn grootouders die een flinke “deuk” hebben opgelopen in hun leven. Ondanks dat hebben ze hun leven toch op de rails gekregen. Ik ben trots op mijn grootouders en dit is meteen het antwoord op mijn zoektocht naar mijn eigen identiteit. Met dit ontwerp heb ik dit een plekje kunnen geven. Dit is mijn verhaal.

Studio Rob Bensing

Een opvallende verschijning is het theeservies 'Het behoud van de Indische cultuur' van Rob Bensing. De afgeplatte theepot met naar onder uitlopende wanden heeft een eigentijdse uitstraling. De retro houten deksel sluit daar prima bij aan. Het meest bijzondere is het gedeukte oppervlak. Daarin schuilt ook het verhaal van Rob achter zijn ontwerp:

Nieuwe ontwerpen voor serviesgoed

Het is om blij van te worden. De afgelopen periode leek heel Nederland aan het kleien te zijn geslagen. Op beurzen, in musea en in de winkels kwamen wij nieuw serviesgoed tegen van uiteenlopende Nederlandse ontwerpers. Een fascinerend theeservies van Studio Rob Bensing, een strak en verfijnd vormgegeven schalenset van Juliette Warmenhoven en nog veel meer.
Havezate
Maastrichts aardewerk in Drentse havezate

Serviezendomein was aanwezig bij de opening van de expositie van Marian Hankels collectie Maastrichts aardewerk. Beter nog, we mochten de tentoonstelling in de Havezate Mensinge openen! Reden om trots te zijn want het is prachtig overzicht geworden met vele hoogtepunten uit de Maastrichtse aardewerkindustrie.


Ram: serviesdelen 'H',
Jansen van Galen,
na 1930

logo
H

Hendrik Jansen van Galen

De naam Hendrik (Driekus) Jansen van Galen kwamen wij voor het eerst tegen toen we informatie verzamelden over Chris van der Hoef. Samen maakten zij het monument voor de Amsterdamse burgemeester Tellegen (1859 – 1921). Over de persoon Jansen van Galen is verder in de literatuur weinig te vinden. Als woorden niet spreken, dan moet zijn artistieke nalatenschap dat maar doen.
Hoewel we niet van al zijn serviesontwerpen afbeeldingen hebben kunnen achterhalen, proberen we toch een overzicht te geven. Lees verder:

Zomereditie 2015

pagina 1


 
 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register /

korte berichten

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home