Blossom Panache
Nieuw servies voor het Koninklijk Huis gepresenteerd!
Lees meer over Blossom-Panache
Modeleur Bryan van Schooten
Orthen
Clay
Hidding
Hannie-Mein



btn vooruit
naar pagina 2
btn home
achteruit


Cor Unum:
schaal,
Jan Schuurkes,1954
foto: Peer van der Kruis,
courtesy Stedelijk Museum
's-Hertogenbosch
De eerste werkruimte van Cor Unum, een klaslokaal in Orthen, circa 1955,
foto courtesy
Stedelijk Museum
's-Hertogenbosch

Hannie Mein:
koffieservies,
circa 1968 -'69
Jaap Gidding (toegeschreven), divankleed,
ca. 1925-1935;
handbedrukte trijp vervaardigd door Léo schellens & Co. (?),
collectie TextielMuseum

Cor Unum

Het verhaal van Pottenbakkerij Cor Unum is er een van vallen en opstaan; van een niet aflatende wilstkracht om telkens opnieuw de schouders eronder te zetten, op zoek te gaan naar nieuwe wegen, daarbij steeds rekening houdend met de soms kwetsbare medewerkers waarvoor iedere verandering er een teveel is. Het is de hoogste tijd om dit unieke bedrijf in Serviezendomein in de schijnwerpers te zetten. Lees verder over de woelige jaren van Cor Unum:

 

Trijp in Tilburg

Het TextielMuseum in Tilburg won dit jaar de BankGiro Loterij Museumprijs 2017! Met de gewonnen € 100.000 wil het museum een publieksvriendelijke weefmachine aanschaffen. Binnenkort kan iedereen zijn eigen theedoek ontwerpen en ter plekke laten uitvoeren.

Nog voor het zo ver is, is er een andere goede reden om naar het TextielMuseum af te reizen.
Onlangs opende daar een nieuwe tentoonstelling die de reis meer dan waard is: Ornamentale Patronen, Trijpweefsels van de Amsterdamse School.
Boeiend en verfijnd samengesteld!

Lees meer over Trijp in Tilburg:

Reglaze en Clay

Charlotte (Lotte) Landsheer selecteerde een aantal tijdloze Cor Unum ontwerpen en smeedde die aaneen tot een nieuw en aansprekend servies. Zij en haar team experimenteerden daarbij hoe ze dit servies zo duurzaam mogelijk konden produceren. Het resultaat verscheen in een ongekleurde glazuur in 2015 op de markt onder de titel Reglaze. Kunstenares Claudy Jongstra was op zoek naar een servies om de door haar ontwikkelde kleuren op te beproeven. Lotte en Claudy wisten elkaar te vinden. Lees verder over Clay:

modeleur
Cor Unum:
'Clay'
vormgeving:
Charlotte Landsheer,
kleuren:
Claudy Jongstra

Vrouwelijke vormgevers in de aardewerkindustrie II

In de vorige editie van Serviezendomein is een begin gemaakt met een inhaalslag. Leek het er op dat in de Nederlandse keramiekvormgeving vooral mannen het voor het zeggen hadden, inmiddels weten we wel beter. Vele (internationaal) succesvolle keramiekvormgeefsters heeft ons land voortgebracht of op zijn minst onderdak verleend. In deel 1 ontmoetten we Cornelia du Mée, Eta Lempke, Thera Hofstede-Crull, Lea Halpern en Marguerite Friedländer en nu - in deel 2 - Lucie Q. Bakker en Hannie Mein.

Lees deel 2 van 'Vrouwelijke vormgevers in de Nederlandse aardewerkindustrie':

logo
W
Expositie!
Serviezendomein gaat exposeren,
van 12 aug. t/m 3 sept. is Utrecht de serviesstad van Nederland! Lees over 100 jaar design op tafel

op alle fronten

Cor Unum was present tijdens de Rotterdamse designbeurs Object 2017. Enthousiast richtte directeur Lotte Landsheer zich tot de bezoekers en nodigde een ieder uit een kijkje te komen nemen in de pottenbakkerij in
's-Hertogenbosch; een wedstrijd was daar gaande en nieuw servies op komst. Betere argumenten zijn er niet, dus op naar de Brabantse hoofdstad. Cor Unum zindert. Tijdens het bezoek overtuigt het bedrijf op alle fronten: als producent van artistiek en technisch hoogwaardig keramiek, als werkvoorziening voor mensen ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’ en als werkervaringsplek voor studenten kunst of industriële vormgeving. Lees verder over Cor Unum 2017

mei 2017

Cor Unum special


 




 

laatste editie

eerdere edities

alle onderwerpen

overzicht serviezen

tijdbalk

wij zoeken

serviezendomein.nl

een link naar