W.H. de Vries (1908 - 1969)

Studeerde aan de kunstacademie Minerva. Hij haalde in 1928 zijn Middelbare Akte Tekenen en een jaar later de Middelbare Nijverheidsakte. Het is op Minerva dat De Vries Bert Nienhuis ontmoet die docent is aan het Instituut voor Kunstnijverheid te Amsterdam. Op advies van Nienhuis besluit hij zijn opleiding aan dit instituut voort te zetten. In 1933 haalt Wim de Vries er het diploma. Hij kan meteen aan de slag bij Kunstaardewerkfabriek Regina in Gouda. Daarnaast bouwt hij een eigen ateliertje in Reeuwijk. Al in 1936 zegt hij Regina weer vaarwel. Hij voorziet daarna in een inkomen door in eigen atelier eenvoudig aardewerk te maken voor de verkoop.
Al tijdens zijn jaren bij Regina was De Vries ingevallen voor Bert Nienhuis aan het Instituut voor kunstnijverheidsonderwijs. Als Nienhuis in 1938 met pensioen gaat volgt hij hem op. In 1943 wordt De Vries door Gerrit Fris gevraagd om als adviseur en industrieel-ontwerper voor de N.V. Keramische Industrie Fris te komen werken.

 

btn vooruit
btn home
btn achteruit

Marcel Wanders

Hij studeerde in 1988 cum laude af aan de kunstacademie in Arnhem. In 25 jaar groeide hij uit tot een van onze belangrijkste vormggevers. Zijn ontwerpen vind je in alle winkels voor eigentijds design, in prestigieuze hotel lobbies én - hoog in de lucht - in de luchtvloot van KLM: Marcel Wanders.
Lees verder in Marcel Wanders: Pinned Up.

 

 

Cor van Tricht
Cor van Tricht

Zweitse Landsheer

(special nog niet ingepland, maar we hebben al wel een fotoreportage van zijn Athene-servies ontvangen van Marco Brand uit Leiden).


Chris Lanooij

Chris Lanooij geldt als een van de grote pottenbakkers van de eerste helft van de twintigste eeuw.
Lanooij wordt geboren in St. Annaland op Tholen in 1881. Dankzij zijn tekentalent komt hij op 15-jarige leeftijd te werk in de ateliers van Plateelbakkerij Rozenburg. Al hield hij het daar maar een jaar vol, de band met aardewerk was ontstaan. Na een paar jaar verblijf als decoratieschilder in Duitsland keert hij terug en gaat bij Plateelbakkerij Zuid-Holland als plateelschilder aan de slag. Het vormen van de klei begint hem te fascineren en Lanooij besluit zich tot pottenbakker om te scholen. Vanaf 1906 gaat hij voor kunstaardewerkfabriek Haga in Purmerend werken waar hij zich breder kan ontwikkelen. Hier begint hij te experimenteren met glazuur. Als Haga in 1907 failliet gaat begint Lanooij voor zichzelf. Naast het draaien van de potten legt hij zich toe op de ontwikkeling van nieuwe glazuren en decoraties.

Wanneer zijn werk in Brussel in 1910 bekroond wordt met de Prix d’honneur is zijn naam gevestigd. In 1914 worden maar liefst 400 van zijn werken tentoongesteld in het Stedelijk Museum in Amsterdam waarna vele andere nationale en internationale exposities volgen. Hij overlijdt in 1948 te Epe.
Voor meer informatie over Chris Lanooij: www.lanooij.com/
Voor een videoportret: klik hier.



Floris Meydam

Vijfendertig jaar lang bepaalt Meydam als hoofd van de ontwerpafdeling voor een aanzienlijk deel het gezicht van Glasfabriek Leerdam. Hij ontwerpt talrijke schalen, vazen en serviezen voor massaproductie en een onuitputtelijke serie unica.

De nieuwe richting die het Scandinavische design in de jaren vijftig en zestig opgaat spreekt Meydam blijkbaar erg aan. In zijn ontwerpen is te herkennen hoe intens hij door deze stroming is beïnvloed. Ook aan de invloed van Bauhaus ontkomt hij niet.
Lees verder in de speciale Floris Meydam bijdrage:







Cor van Tricht

Van Tricht is 22 jaar als hij in 1967 in dienst komt van Potterie De Driehoek. Hij kan goed tekenen en is handig, maar een vakopleinding op gebied van keramiek heeft hij niet. Directeur Fokke Hamming ziet in hem een toekomstig modelleur, een functie die binnen een paar jaar bij De Driehoek vrij komt. Lees verder in de speciale Cor van Tricht bijlage:

Hier wordt de inhoud voor id "blokje20" weergegeven
Chris_vd_Hoef
lichtblauw



Chris van der Hoef,
fotograaf onbekend
lichtblauw
Fris-logo
lichtblauw
Hier wordt de inhoud voor id "blokje10" weergegeven
Hier wordt de inhoud voor id "blok9" weergegeven
blauw

Chris van der Hoef

Amsterdam 1875 - Den Haag 1933

Chris van der Hoef maakt de eerste stapjes het kunstenaarsleven in aan de hand van zijn vader. Pa leert hem tekenen en schetsen. Direkt na de lagere school komt hij als leerling in dienst bij het Atelier voor Bouwbeeldhouwkunst (ornamentiek) in Amsterdam. Hier wordt zijn vakmanschap als beeldhouwer gevormd en in een dwarse manier ook zijn smaak. Het atelier is gespecialiseerd in neo-barok, de stijl waartegen Van der Hoef zich de rest van zijn leven zou afzetten.

Lees verder in de speciale Chris van der Hoef bijlage:

 

Willem Heesen

Utrecht 1925
Evenals zijn baas Andries Copier begint Heesen met grafisch werk voor Glasfabriek Leerdam (1948). Maar eveneens breidt zijn werkveld zich uit over het glaswerk. Na het vertrek van Copier deelt Heesen samen met Floris Meydam diens functie van hoofdontwerper.

 

Ontwerpers pagina 2

Willem Heesen t/m W.M. de Vries

 



 

 

 

 

 

 

 

Laatste editie

Inhoud / register

serviezendomein.nl

Ontwerpers

Producenten

Modellen

Collectie

Kent u dit servies?

Serviesverhalen

Wij zoeken

Home

 

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven±±