...Maar deze man leek in niets op de oude excentrieke kunstenaar die ik me had voorgesteld. In plaats van een woeste witte baard droeg hij een eigentijds baardje en hij leek minstens 20 jaar jonger dan verwacht.


Lees meer over Cor van Tricht en zijn serviesontwerpen.

Potterie De Driehoek
Drenthe (1976)
theeservies
Cor van Tricht

 

 

Hier wordt de inhoud voor id "blokje49" weergegeven
Hier wordt de inhoud voor id "blokje48" weergegeven
V.d.Hoef
V.d.Hoef
btn vooruit
Om naar de volgende pagina te gaan, klik op de pijl rechts
btn home

Ram bij Wempe & Wempe
Voor schitterende klassieke tweedehands serviezen van o.a. Wedgwood, Rosenthal of Limoges kunt u terecht bij Wempe & Wempe aan het Buitenom 4 in Den Haag. Het sfeervolle grachtenpandje staat er vol mee. Hebben ze wat u zoekt niet op voorraad dan is er de mogelijkheid om gebruik te maken van hun zoekbestand. U krijgt een berichtje thuis als het begeerde serviesgoed wordt gevonden.




Onderdelen van theeserviesje van
Chris van der Hoef

Wirkkala

Vernieuwende vormgeving
Gelukkig voor ons heeft het team van Wempe & Wempe - onder aanvoering van Hetty Bloemendal - ook oog voor vernieuwende vormgeving. De belangrijkste Nederlandse (en buitenlandse) firma's op dit gebied zijn altijd wel met een aantal objecten in de winkel vertegenwoordigd. Wij vonden daar onlangs een bijzonder serviesje van ontwerper Jansen van Galen, gemaakt door de firma RAM in Arnhem. Een welkome aanwinst voor de collectie.
(www.wempewempe.nl)
Ram
Het Stedelijk heropend

Eind september 2012 was het grote moment. Na jaren van renovatie en nieuwbouw gingen (eindelijk) de deuren van het Stedelijk Museum Amsterdam weer open. De nieuwe aanbouw in de vorm van een badkuip oogt spectaculair, althans van de buitenkant. Binnen is er helaas weinig van de mooie vormen terug te vinden.


In de nieuwe opzet van het Stedelijk is veel ruimte voor design. Stoelen van Rietveld, glazen van Berlage en gelukkig ook veel serviesgoed. Al zijn de vitrines te groot en liggen de bordjes met de omschrijvingen op de onmogelijkste plaatsen, een serviesje van Chris van der Hoef komt toch wel tot zijn recht. En wát bijzonder om het theepotje 'Porcelaine Noire' van Tapio Wirkkala een keer in het echt te zien.

Ram2
Faenza
Onderop het serviesgoed staat Wingerd gestempeld. Dit is niet de naam van het servies, maar van het decor van witte wijnranken. Het servies zelf heet Faenza. Het ontwerp stamt uit 1960 en staat op naam van Pierre Daems. Er blijken evenwel ook anderen te hebben meegedacht. Lees verder:
Drenthe
Meisen2

Porzelan-Manufaktur Meissen

In China wordt het gemaakt en het zijn de Nederlanders die de import domineren. Dat zint August der Starke (1670 – 1733), keurvorst van Sachsen, niet. Op zijn aandrang begint men rond 1700 in Meißen te experimenteren met het maken van porselein. Binnen enkele jaren, in 1708 om precies te zijn, gaat de vlag uit. Onder leiding van Johann Friedrich Böttger is men er daadwerkelijk - als eersten in Europa - in geslaagd om echt porselein te vervaardigen. Met veel trompetgeschal wordt op 23 januari 1710 de oprichting van een heuze Sachsische porseleinmakerij wereldkundig gemaakt.

De firma bestaat nog steeds en heeft een wereldnaam opgebouwd in handvervaardigd hoogwaardig porselein. Serviezendomein is in Meißen een kijkje gaan nemen. Lees meer over de Porzelan-Manufaktur Meissen.
Italiaans espressopotje versus Diabolo

Een drukke straat dwars door Rome met aan weerszijde café’s, sigarettenhandelaren en kleine winkeltjes. Ineens sta je stil. In het voorbij gaan meende je iets te herkennen.
lees verder:
Cor van Tricht logo
Hier wordt de inhoud voor id "blok9" weergegeven
publiciteitsfoto
Potterie De Driehoek:
Cor van Tricht met
'Crazy Cup' (ca. 1973)
collectie Van Tricht
Van-Tricht7

Cor van Tricht special

‘U kunt mij herkennen aan een witte haardos en een witte baard', schreef Cor van Tricht. Hij zou mij afhalen van station Bussum-Zuid voor een interview. Het beeld van een stokoude man met een ruige witte haardos paste geheel in mijn verwachtingspatroon. Van Tricht maakte immers naam als ontwerper van eigenzinnige serviezen voor Potterie de Driehoek in Huizen, een firma die al in 1987 de poorten sloot.
Er stond slechts één man op het station te wachten, dat moest dus wel
Van Tricht zijn...

serviezendomein.nl

2013 nummer 1


 


 

 

 

 

 

 

 

laatste editie

serviezendomein.nl

archief

register

overzicht serviezen

tijdbalk

ontwerpers

producenten

serviesverhalen

collectie

wij zoeken

een link naar

reacties

home


 

Hier wordt de inhoud voor id "wrapper" weergegeven